Учив, повторював, здавав,

Страждав, не спав, переживав,

Чекав. І ось цей час настав.

Ура! Він списки прочитав...

Знайшов. Підскочив: прийняли!

Батьки зустріли, обняли...

Тепер учись, не ледацюй!

Пиши, і слухай, і працюй.

Віолетта ДВОРЕЦЬКА.

Київ.

Безробіття під контролем

Спільна нарада державної служби зайнятості (ДСЗ) та Міністерства освіти і науки України «Про удосконалення співпраці державної служби зайнятості, регіональних органів управління освіти і науки щодо трудового потенціалу та розв’язання проблем зайнятості соціально незахищених категорій громадян» відбулася в Києві.

Характерною особливістю сьогоднішнього ринку праці є проблема кількісного і якісного дисбалансу між попитом і пропозицією на робочу силу.

Торік роботодавці надали службі зайнятості інформацію про наявність 2,2 мільйона вільних робочих місць.

Серед незайнятих громадян, які в 2007-му шукали роботу за сприяння служби, кожний четвертий мав вищу освіту, кожний третій — професійно-технічну, а решта (майже 40 відсотків) — повну, початкову та базову загальну середню освіту.

У будь-якому центрі зайнятості можна отримати інформацію про стан ринку праці, перспективи працевлаштування, ознайомитися із змістом професій та можливостями профнавчання, пройти тестування тощо. Торік ДСЗ надано майже сім мільйонів профорієнтаційних послуг.

Дієвою формою підтримки молоді є працевлаштування безробітних шляхом надання роботодавцеві дотацій. Протягом 2007 року в Україні у такий спосіб отримали роботу 37,4 тисячі осіб.

Інвалідам також надаються всі соціальні послуги, передбачені чинним законодавством, зокрема, з профорієнтації та профнавчання. Тільки за п’ять місяців поточного року чисельність інвалідів порівняно з відповідним періодом минулого року збільшилась на 67,7 відсотка і становила 16,4 тисячі осіб. На професійне навчання направлено 1,1 тисячі, що майже вп’ятеро більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

 Факт

Київський міський голова розпорядився компенсувати витрати на навчання 1224 студентів-інвалідів, дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених родин у міжнародному університеті розвитку людини «Україна».