Компенсації носитимуть поштарі

Уряд розпочав виплати компенсацій мешканцям Західної України, які постраждали від повені. Про це повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.

Прем’єр-міністр нагадала, що суми компенсацій видаються у розмірі 5, 2,5 та 1 тисяча гривень, залежно від категорії понесених збитків, та є авансовими платежами, які виплачуються до моменту оцінки кінцевої вартості і обсягів збитків. Юлія Тимошенко зазначила, що компенсаційні виплати постраждалим від стихії громадянам будуть розносити працівники «Укрпошти» — «так, як вони розносять пенсію, безпосередньо за адресою і передаватимуть людям цей перший аванс для того, щоб вони мали можливість почати відбудовні роботи свого житла», передає прес-служба уряду.

Багатодітні сім’ї звільнили від оплати комунальних послуг

Вагомий подарунок сім’ям, у яких виховується п’ятеро і більше дітей, зробила влада Тернополя. Відтепер вони звільняються від оплати комунальних послуг: цей обов’язок влада взяла на себе. Більше того, трьом сім’ям, які мали до 60 тисяч гривень комунальних боргів, їх погасили. Загалом такими пільгами користуватимуться в Тернополі 72 сім’ї. У багатодітних родинах кожна копійка на рахунку, тож їхній бюджет тепер істотно поповниться. А сім’я Растворових, де виховується тринадцять дітей, незабаром переселиться з шестиметрової кімнати у гуртожитку до великого триповерхового будинку на вісім кімнат. Для його придбання міська влада виділила 300 тисяч гривень, ще 500 тисяч зібрано під час акції «Зігрій любов’ю дитину». До кінця року умови проживання буде поліпшено ще кільком багатодітним родинам, повідомляє наш власкор Любов ЛЕВИЦЬКА.

Закриття заводу тягне соціальні проблеми

Про підготовку до нового сезону цукроваріння йшлося під час чергової апаратної наради у Полтавській облдержадміністрації. Працювати готуються вісім заводів. Хоча робота одного із них ще під питанням — це Карлівський, якому, щоб запуститися, необхідно 4,5 мільйона гривень. А Оріхівський завод, швидше за все, у новому сезоні цукор не вироблятиме. Тому голова облдержадміністрації Валерій Асадчев звернув особливу увагу на цю місцевість. Адже тут можуть виникнути серйозні соціальні проблеми, і треба знайти шляхи працевлаштування місцевих жителів. Бо для них робота на цукроварні досі була чи не єдиним постійним джерелом доходів, повідомляє наш власний кореспондент Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

У Криму відзначили 650-річчя вірменського монастиря Сурб-Хач

Свято з нагоди 650-річчя церкви Сурб-Ншан вірменського монастиря Сурб-Хач (у перекладі — «Святий хрест») відбулося в Криму. Для цього на півострів прибув навіть президент Вірменії Серж Саргсян. Його прийняв Президент України Віктор Ющенко, який також перебуває в Криму. Під час свята відбулися літургія, екскурсії монастирем, народні гуляння. Вірменський президент запропонував внести цю святиню до переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Тим часом архітектор-реставратор Меружан Петросян повідомив, що не зовсім задоволений реставраційними роботами, які тут тривають. Через брак грошей вони більше схожі на консервацію. За даними вірменів, монастир Сурб-Хач (він міститься неподалік від містечка Старий Крим) — єдиний монастирський комплекс Вірменської Апостольської церкви XІV—XІX століть, що зберігся на території України.

Серед білого дня настане вечір

У п’ятницю зможемо спостерігати сонячне затемнення. Протягом восьми хвилин (з 13.07 по 13.15) Місяць закриватиме для українців велике світило. Повне сонячне затемнення пройде через 13 годинних поясів. Воно почнеться вранці на півночі Канади і закінчиться в час заходу сонця на території Китаю. Максимальний екліпс повного сонячного затемнення спостерігатиметься в Росії — поблизу міста Надим. Тут Сонце буде цілком закрито протягом 2 хвилин і 26 секунд. Добре буде видно затемнення в Нижньовартовську, Новосибірську і Барнаулі, а також частково у Москві — місячна тінь закриє половину сонячного диска. На території України можна буде побачити трохи меншу фазу сонячного затемнення (45%).