Церемонія відкриття Ігор розпочнеться 8 серпня о 8-й годині 8-й хвилині та 8-й секунді за китайським часом. Участь у святковому параді візьмуть команди 204 країн. З огляду на особливості китайської мови українці цього разу крокуватимуть 33-і. Відкриють парад господарі минулої Олімпіади — греки, а закриють за традицією господарі нинішніх Ігор — китайці.

Відзначимо, що Україна опинилася в оточенні добре знайомих країн, з якими відповідно до абетки пов’язана черга на попередніх парадах Олімпійських ігор. Різниця лише у тому, що, на відміну від попередніх Ігор, делегації нашої держави не буде серед тих, котрі замикатимуть урочисту ходу. Наші олімпійці вийдуть на центральний стадіон Пекіна слідом за делегацією Уганди, а за українцями на параді з’являться уругвайці.

***

Позавчора до Пекіна прибула друга група українських олімпійців — фехтувальники та бадмінтоністи. Серед перших — жіноча команда шаблісток та спортовки, котрі виступатимуть в індивідуальних змаганнях. Це Яна Шемякіна (шпага) та Ольга Лелейко (рапіра). Чоловіча команда шпажистів приєднається пізніше, після участі в тренувальних зборах, які тривають у Казахстані. Враженнями від перебування в олімпійській столиці поділився наставник збірної України з фехтування, олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт. Він також розповів про плани наших «мушкетерів».

Умови чудові, олімпійське селище справляє дуже приємне враження. Комфортні умови проживання, подобається сам дизайн селища. Настрій у команді спокійний, атмосфера робоча. Усі добре усвідомлюють значення події. Тому ніхто ні на кого не тисне.

За словами пана Гутцайта, найголовніше для досягнення результату — психологічна готовність та врівноваженість. «Переможе той, хто справиться зі своїми нервами», — вважає тренер. Фехтувальники вже розпочали тренування на китайські землі...

***

Учора до Китаю вилетіли українські боксери, щоб пройти акліматизацію перед стартом змагань. Боксерський турнір на Олімпіаді розпочинається вже 9 серпня, а останній комплект нагород розіграють у завершальний день змагань — 24 серпня.

Капітан збірної України Георгій Чагаєв не виключає, що акліматизація стане чи не головним чинником успішного виступу в Пекіні. Лікарі збірної України впевнені, що десяти днів має вистачити для акліматизації наших атлетів.