Чи готові народні депутати до проведення позачергової сесії Верховної Ради шостого скликання, на якій передбачається розглянути проект закону про затвердження Указу Президента України від 28 липня 2008 року «Про оголошення окремих територій Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей зонами надзвичайної екологічної ситуації» та проект змін до закону про держбюджет-2008?

Ініціатори скликання екстреного засідання парламенту — бютівці — за словами заступника голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олега ЛЯШКА, — у «повній бойовій готовності». Парламентарій повернувся літаком із Криму до Києва пізно увечері у вівторок, напередодні засідання бюджетного комітету Верховної Ради: «Депутати від БЮТу — люди відповідальні, якщо ми підписалися під проведенням позачергової сесії, то як не прилетіти?». За словами О. Ляшка, контроль з боку секретаріату фракції БЮТ за явкою своїх депутатів ведеться дуже жорсткий: «Обдзвонюють по п’ять разів на день, навіть мені телефонують, хоча я уже в Києві». На запитання про процедуру голосування — через електронну систему «Рада» або (якщо та не працюватиме) іншим способом О. Ляшко відповів: «Ми готові голосувати і рукою, і ногою, і чим завгодно, аби тільки допомогти людям». За даними депутата, на позачерговому засіданні мають бути присутні усі парламентські фракції, але питанння у кількості: «Думаю, жодна фракція не втратить нагоду скористатися можливістю засвітити свою любов до українського народу». На момент нашої розмови О. Ляшко вже перебував у приміщенні комітету, але ще не ознайомився ані з урядовим, ані президентським законопроектом про зміни до держбюджету. Депутат не став прогнозувати, який саме документ буде проголосовано у сесійній залі — зміни до держбюджету лише в частині виділення додаткових коштів на ліквідацію повеней на Західній Україні чи весь проект поправок до цьогорічного державного кошторису: «За логікою доцільно було б проголосувати і ті зміни до бюджету, які було провалено наприкінці минулої сесії, — бо це якраз ті 60 мільярдів гривень, яких дуже потребує економіка. Але, на превеликий жаль, у нас парламент часто діє не за логікою, а за політикою, яка часто суперечить логіці».

Заступника голови фракції Партії регіонів, заступника голови Комітету з питань правової політики Олександра ЛАВРИНОВИЧА також застали у робочому кабінеті. Він запевнив, що готовий взяти участь у позачерговій сесії. На запитання про явку всіх депутатів-регіоналів О. Лавринович відповідати не став: «Це не моя сфера відповідальності. Я опікуюся законотворчою роботою у фракції, що стосується організаційних заходів — це не моя парафія. Але фракція Партії регіонів братиме участь у засіданні». На запитання про можливість голосування на позачерговій сесії всіх змін до цьогорічного бюджету депутат сказав: «Знаючи сьогоднішніх очільників уряду, переконаний, що буде спроба скористатися людською бідою для вирішення власних проблем. Моя точка зору: в такий спосіб вирішувати питання комплексних змін до головного державного кошторису не є правильним. Виділення ж додаткових коштів постраждалим від повені територій ми підтримуватимемо безперечно. Спосіб голосування для нас немає жодного значення».

Анатолій МАТВІЄНКО («НУ—НС») відповів на телефонний дзвінок, пакуючи валізи в Івано-Франківську: «Я готовий до сесії, приїду зранку перед пленарним засіданням», — сказав депутат. За всю фракцію говорити не став: «Але має бути присутня вся фракція». За його прогнозом, парламентарії на позачерговому засіданні проголосують лише за зміни до держбюджету в частині виділення додаткових коштів на ліквідацію наслідків стихії у західних регіонах України. Але А. Матвієнко також іще не бачив внесений законопроект: «Його ще ніхто не бачив. Якщо він буде такий, що його можна розглядати, то можна провести і у п’ятницю пленарне засідання. Позачергова сесія буде одна, а засідання можуть бути і два—три дні».

Заступника голови фракції КПУ Петра ЦИБЕНКА застали по дорозі до Києва — він повертався «з лікування» (звідки саме — не сказав, але був в Україні). «Ми готові завжди з будь-якого питання. Тому фракція братиме участь у засіданні парламенту. Щодо змістовної частини — дуже уважно розглядатимемо зміни до держбюджету України, оскільки, на превеликий жаль, наразі ані в Інтернеті, ані в депутатів на руках іще немає нічого. Ми визначатимемо свою позицію, уже маючи на руках документ», — сказав депутат. Водночас він назвав дії уряду «спробою через вселенську біду, яка справді сталася в Україні, вирішити питання, яке не вдалося вирішити з інших причин». «Так, є біда, на яку треба реагувати, але не хотілося б, щоб до цієї біди стали прив’язувати все інше і протягнути гамузом», — зауважив П. Цибенко. Депутат не зміг відповісти, чи всі депутати-комуністи повернулися з відпусток до Києва, але запевнив, що «принаймні така команда є».

Юліана ШЕВЧУК.

***

Лідер блоку Володимир ЛИТВИН напередодні проведення позачергової сесії перебував з робочою поїздкою в Севастополі. В інтерв’ю «Голосу України» він заявив: «У роботі сесії практично вся фракція братиме участь. Голосувати за рішення будемо. Рішення треба приймати, і державницьке».

В. Литвин нагадав, що позачергова сесія збирається для вирішення лише того питання, котрим умотивоване зібрання, — «з метою заслухати вичерпну інформацію, надати вичерпні оцінки і прийняти вичерпні рішення, котрі потрібні для того, щоб допомогти людям у біді». Тому, за його словами, треба оформити у вигляді закону указ Президента про особливий стан у потерпілих районах і прийняти рішення щодо фінансування відновлювальних робіт та відшкодування людям завданих стихією збитків. «Не варто починати політичні ігрища з внесення змін до бюджету, — вважає В. Литвин. — Бо це буде чергове протистояння і означатиме, що Верховна Рада і вся Україна під виглядом ліквідації наслідків біди працюватимуть на чиюсь передвиборну кампанію».

Лідер блоку також виступає за те, щоб кошти надходили не в резервний фонд Кабінету Міністрів, а безпосередньо в області.

Микола МАГДИЧ.