Президент Віктор Ющенко направив до Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», визначивши його як невідкладний для позачергового розгляду парламентом. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі глави держави.

Документ спрямовано на забезпечення фінансування заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха шляхом встановлення відповідних бюджетних призначень.

Глава держави пропонує збільшити доходи і видатки державного бюджету на 4,092 млрд. грн. (загальний фонд — 3,337 млрд. грн. і спеціальний — 755 млн. грн.) Передбачено, зокрема, додаткові видатки спрямувати на: ліквідацію наслідків стихійного лиха на об’єктах дорожнього господарства державної власності — 801,9 млн. грн.; проведення аварійно-рятувальних робіт, ремонтних, будівельних робіт для відновлення, будівництва житлових будинків, ліній зв’язку, об’єктів дорожнього господарства комунальної власності, систем енерго-, газо- та водопостачання, інших систем житлово-комунального господарства, інженерних споруд і комунікацій, порушених сільськогосподарських угідь шляхом встановлення цільової субвенції обласним бюджетам постраждалих регіонів — 3,09 млрд. грн.; збільшення резервного фонду — 200 млн. гривень.

Віктор Ющенко наполягає на реальних джерелах збільшення доходів державного бюджету. На його думку, скасування в поточному році вексельної форми розрахунків зі сплати ПДВ при митному оформленні товарів та підвищення митної вартості товарів дало змогу забезпечити виконання планових показників за зазначеним видом доходів у першому півріччі поточного року на 141,3 відсотка (67 відсотків від плану на рік), що дає підстави збільшити прогнозні показники ПДВ з ввезених в Україну товарів. Таке збільшення пропонується в обсязі 3,337 млрд. грн. (за загальним фондом).

* * *

Кабінет Міністрів також направив до Верховної Ради проект змін до Закону «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Для надання допомоги областям західного регіону, постраждалим від паводка, пропонується збільшити резервний фонд на 1,48 млрд. грн. (загальний фонд) та видатки Державної служби автомобільних доріг — на 755,4 млн. грн.

Крім того, на ліквідацію наслідків стихійного лиха пропонується спрямувати 110 млн. гривень за бюджетною програмою «Бюджетна тваринницька дотація та державна підтримка виробництва продукції рослинництва, у тому числі на ліквідацію наслідків стихійного лиха».

Для відбудови та будівництва доріг, які постраждали внаслідок стихійного лиха, пропонується збільшити суму наданих державних гарантій за зобов’язаннями Державної служби автомобільних доріг, які виникають протягом 2008—2010 років, на 20 млрд. грн.

Додаткові видатки загального фонду державного бюджету, як повідомила прес-служба уряду, пропонується здійснити за рахунок збільшення надходжень податку на додану вартість із ввезених на територію країни товарів (+0,4 млрд. грн.), зміни ставок акцизного збору із вироблених в Україні товарів (+0,98 млрд. грн.) та збільшення ставок за користування надрами (+0,1 млрд. грн.).