Хлібороби філії «Снігурівська» сільгосппідприємства «Нібулон» одні з перших у Миколаївській області закінчили збирання ранніх зернових. Уся пшениця — не нижче 3-го класу. Намолотили 16 тисяч 308 тонн, урожайність — 53,1 ц/га. На прохання оцінити цю цифру керівник господарства Юрій Мороз намагається стримати емоції: «Ну... Ви ж знаєте, пшениця потребує особливого ставлення». Потім не втерпів: «Це — рекорд!».

Більш як 50 центнерів з гектара — справді вражаючий результат, особливо у порівнянні з минулорічним, коли посуха практично знищила тяжку працю аграріїв. Цього року хлібороби філії «Снігурівська» ТОВ СП «Нібулон» першими в області розпочали сівбу й одними з перших закінчили косовицю.

Юрій Мороз розповідає: високі темпи жнив у господарстві забезпечено кількома складовими. Це й чітка організація праці, і грамотний прийом зерна, і технічне забезпечення, і беззаперечне дотримання трудової дисципліни.

Але головний чинник успішної кампанії — працівники підприємства, впевнений Юрій Володимирович:

— Фаховість наших людей дуже висока, починаючи з керівників, головних спеціалістів і закінчуючи робітниками на полях. У нас немає «плинності кадрів», одні й ті самі люди працюють по 8—10 років. За цей час комбайнери успішно освоїли техніку різного класу, цього сезону жоден комбайн не зламався. Так само, як і трактори, хоча навантаження на наших трактористів було неабияке — по 1000 га. І це не тільки тому, що машини якісні — на них працюють професіонали високого гатунку. Від 1400 до 1600 тонн збіжжя зібрали комбайнери В’ячеслав Лавро, Олександр Чабан, Володимир Шкварок, Володимир Лєонов, Віктор Димніч, В’ячеслав Кубрак, Андрій Архіпов, Сергій Лєбєдєв, Віктор Романовський, Віталій Колесниченко.

«Напишіть якомога більше про людей, бо вони — наша головна цінність», — попросив на початку нашого спілкування генеральний директор ТОВ СП «Нібулон» Олексій Вадатурський. Справді, важко переоцінити працю тих, хто трудиться на землі. Добре знає лише той, хто сам не раз виходив у поле. Наприклад, водії: Павло Завгородній, Анатолій Гущин, Віталій Здражевський, Вадим Бортнік, Василь Петров, Олександр Мекеров.

Мало не ночує в полі під час жнив головний агроном Вадим Лілік, який працює за своїм фахом уже 25 років. Головною якістю його характеру колеги називають здатність щиро перейматися справами господарства, близько до серця брати всі його досягнення або невдачі. Вадим Володимирович — з тих людей, яких не треба контролювати або «підганяти» — сам розуміє ту відповідальність, яку несе на своїй непростій посаді. Бере приклад зі старшого колеги і його заступник Микола Глущук — молодий хлопець, два роки, як отримав диплом, але вправно відпрацьовує свою ділянку.

А чого варті досвід і професіоналізм головного інженера Олександра Діденка та його заступника Анатолія Кузьменка!

— Люди їздять до нас на роботу за 25 кілометрів, і для мене, як для керівника, це дуже важливий показник, — каже Юрій Мороз. — Це означає, що в колективі створено належний мікроклімат, і всі наші старання — створені для працівників побутові умови, їдальня, соціальний пакет — спрямовані у правильному напрямі.

Відзначив Юрій Мороз і службу зернового господарства. Під час жнив щодня на механізований тік Снігурівської філії, сертифікований як зерновий склад, надходило по 1600 — 1850 тонн зерна, і лише завдяки чіткій організації праці він міг «проковтнути» такий вал. Адже треба було встигати «розкладати по полицях» по вісім різних партій насіння за добу, і з цим завданням успішно впоралися працівники току разом із завідувачем Миколою Польовим: Михайло Оспарчук, Василина Бебкевич, Надія Пономаренко, Світлана Бінерт, Тетяна Наконєчная, Марія Крамар.

Не відставали від них і співробітники виробничо-технологічної лабораторії Тетяна Мінько, Тетяна Кіпко, Ольга Пантелей.

Що ж до технічного забезпечення, то воно в «Нібулоні» завжди на гідному рівні. Цьогорічні жнива у філії «Снігурівська» забезпечували 15 високотехнологічних комбайнів від провідних виробників «Кейс», «Мессей Фергюсон», «Джон Дір». До речі, жодне інше підприємство в районі не може похвалитися тим, що задіяло на жнивах півтора десятка комбайнів. У «Нібулоні» технологічний процес побудовано так, що після закінчення жнив в одній філії техніка разом із спеціалістами переїжджає до наступної, в іншу кліматичну зону. Отож спеціалісти впродовж тривалого часу задіяні на високооплачуваній роботі. Та й техніка перебуває лише в одних руках, і руки ці — високопрофесійні й бережливі.

...Одразу за збиранням врожаю полями Снігурівської філії йшли агрегати з підготовки грунту під озимі культури. Три екіпажі прямували за комбайнерами — Олег Старожук і Олег Димніч, Іван Джула і Сергій Кушнірук, Олександр Раценко і Віктор Лєсковець. Отже, Снігурівська філія «Нібулону» вже готова до посівної кампанії. Зроблено заділ на новий сезон, аби був на столах запашний коровай!

Миколаївська область.