У міністерстві рахують мільйони

Якщо вірити повідомленням Мінагрополітики, у країні зібрано понад 23 мільйони тонн зерна. Мільйонний рубіж уже здолали в 11 регіонах. У трьох областях намолочено більш як 2 млн., а в Одеській — понад 3 млн. тонн.

Валерій ДРУЖЕНКО.

Тваринництво потерпає від імпорту

Громадські аграрні організації просять керівництво країни розглянути на засіданні Ради національної безпеки і оборони України ситуацію, що склалася на м’ясному ринку через імпорт м’яса.

З відповідним листом до Президента Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка та глави РНБО Раїси Богатирьової звернулися асоціація «Союз птахівників України», Асоціація фермерів і приватних землевласників, Всеукраїнський союз сільськогосподарських підприємств, корпорація «Тваринпром». У посланні відзначається, що в січні—червні нинішнього року Україна імпортувала 160 тис. тонн м’яса й субпродуктів на 189 мільйонів доларів. При цьому, за даними асоціацій, ввозиться низькосортна й неякісна м’ясна сировина, яку не використовують в економічно розвинених країнах.

«Якщо темпи імпорту м’яса й м’ясопродуктів збережуться, то протягом трьох-чотирьох місяців ще більше зменшиться поголів’я птиці, свиней і великої рогатої худоби, а вітчизняне виробництво м’яса птиці, свинини і яловичини не зможе забезпечити навіть торішній рівень», — йдеться у листі.

За даними асоціацій, в Україну переважно ввозиться м’ясо птиці та свинина, а дефіцит яловичини імпортом не покривається.

Галина КВІТКА.

Президент пройшовся м’ясними рядами

Віктор Ющенко вимагає від уряду вжити заходів з недопущення кризових явищ на вітчизняному ринку м’яса. Про це йдеться в листі глави держави, відправленому на адресу Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Президент вважає, що основним дестабілізуючим чинником у цей час виступає активне зростання імпорту переважно дешевого й низькоякісного м’яса, придатного винятково для промислової переробки.

Щоб не допустити погіршення ситуації, В. Ющенко пропонує уряду до 1 вересня нинішнього року здійснити низку заходів. Зокрема, скасувати акти уряду щодо продажу на внутрішньому ринку за демпінговими цінами м’яса іноземного походження через підприємства системи Держкомрезерву; забезпечити проведення розширеного ветеринарного контролю кожної партії імпортованої м’ясної сировини; заборонити до 1 січня 2009 року ввезення в Україну м’яса як давальницької сировини. Глава держави також вимагає впровадити нові стандарти виробництва м’ясних продуктів і налагодити проведення спільного контролю з митними органами сусідніх держав за переміщенням м’ясної продукції через кордон.

Іван ЛАЗНЮК.