Люди, які організували голодомор 1932—33 рр., не мають національності й повинні понести покарання. Про це заявив на вчорашній прес-конференції народний депутат, президент Українського єврейського комітету Олександр Фельдман (на знімку).

Водночас він вважає, що опублікований нещодавно Службою безпеки України (на підставі її архівних матеріалів) перший «Список партійних і радянських керівників, керівних співробітників ОДПУ і ДПУ УРСР, а також документів, які стали організаційно-правовою підставою для проведення в країні політики голодомору-геноциду і репресій», фактично покладає етнічну відповідальність за трагедію голодомору на євреїв і латишів. (До речі, в оприлюдненому списку з 19 осіб їх переважна більшість).

«Український єврейський комітет — організація, що стоїть на захисті прав людини незалежно від національності і віросповідання, зазначає про важливість проведеної СБУ роботи і закликає керівників цього відомства ретельно і відповідально підходити до складання та публікації таких серйозних документів, які можуть порушити міжнаціональний і міжконфесійний мир і спокій в країні», — зауважив Олександр Фельдман.

А тим часом СБУ повідомила, що це — лише початок масштабної роботи. Перелік осіб, безпосередньо причетних до організації масового знищення українського народу, і надалі поповнюватиметься. «Саме тому при публікації цих матеріалів була вибрана інтерактивна форма», — наголошується в повідомленні.

Як зазначають в СБУ, оприлюднений список було підготовлено лише за матеріалами, що є тільки в архівах Служби безпеки. Безперечно, в інших державних архівах, приватних зібраннях, у розпорядженні громадських організацій є додаткові відомості, які можуть істотно доповнити цей перелік. Окрім того, формування повного списку причетних до організації голодомору-геноциду можливе лише з використанням інших архівних матеріалів, зокрема, документів Комуністичної партії, документів каральних органів СРСР.