Прес-служба Верховної Ради України уповноважена заявити, що всі служби апарату Верховної Ради України працюють у звичайному режимі й готові повноцінно забезпечити роботу пленарного засідання позачергової сесії парламенту шостого скликання.

У зв’язку з численними зверненнями представників ЗМІ щодо готовності до роботи у четвер електронної системи «Рада», встановленої у сесійному залі, наголошуємо, що під час проведення позачергової сесії Верховної Ради України шостого скликання система працюватиме у звичайному режимі.

Також інформуємо, що до сесії, а в разі необхідності в її ході, усі народні депутати будуть забезпечені необхідними документами, у тому числі винесеними на розгляд позачергової сесії.

На виконання Розпорядження Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка про скликання позачергової сесії Верховної Ради України шостого скликання у комітетах та фракціях у встановленому Тимчасовим регламентом парламенту порядку ведеться підготовка до засідання.

Нагадуємо, що відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України А. Яценюка «Про скликання позачергової сесії Верховної Ради України шостого скликання» на сесії, яка розпочнеться о 10.00 31 липня 2008 року, передбачається розглянути проект закону про затвердження Указу Президента України від 28 липня 2008 року «Про оголошення окремих територій Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей зонами надзвичайної екологічної ситуації» та проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Як зазвичай, пряма телетрансляція засідання забезпечуватиметься парламентським телеканалом «Рада», пряма радіотрансляція відбуватиметься на радіоканалі УР-1 (68 FM) та на радіо «Рокс-Україна» (103,6 FM).

Також, як це відбувається і під час роботи планових пленарних засідань, у ході засідання сесії телеканали матимуть можливість отримувати прямий сигнал трансляції парламентського телеканалу «Рада».

Відповідно до практики, що склалася, до початку засідання парламенту розпочнуть працювати майданчики для ведення брифінгів, прес-конференцій та інших заходів за участю журналістів — прес-пойнт (праве крило другого поверху кулуарів сесійного будинку по вул. Грушевського, 5) та брифінг-хол (приймальня Голови Верховної Ради України, що на другому поверсі цього ж будинку).

Прес-служба Верховної Ради України.

* * *

Сьогодні має відбутися засідання Комітету Верховної Ради з питань бюджету в зв’язку зі скликанням позачергової сесії парламенту. Про це повідомив член бюджетного комітету Павло Жебрівський («НУ—НС»). За словами депутата, може бути запропоновано декілька варіантів порядку денного: або на розгляд депутатів буде винесено увесь законопроект про внесення змін до держбюджету, або ж депутати голосуватимуть тільки за зміни в частині наповнення дохідної частини бюджету задля ліквідації наслідків стихійного лиха.

Чи буде позачергова сесія продуктивною — це питання залишається відкритим. Партія регіонів, за повідомлення її прес-служби, стверджує, що чимало народних депутатів нині перебувають у США, де зустрічаються із своїми колегами — американськими конгресменами. Тож українські парламентарії просто фізично не встигнуть узяти квитки і прибути до четверга до Києва. Більше того, регіонали прагнуть дати змогу коаліції самостійно довести свою дієвість. «Якщо коаліція, в чому вона невтомно усіх переконує, дійсно має більшість, то ніхто не заважає їй зібратися і прийняти ті рішення, які вона вважає край необхідними», — йдеться у заяві Партії регіонів.

Блок Литвина виступає за проведення позачергової сесії парламенту і пропонує на ній дати оцінку діям влади щодо реагування на стихійне лихо у західних регіонах України, однак заперечує проти ухвалення на цій сесії змін до державного кошторису. Про це йдеться у заяві фракції. Окрім того, Блок Литвина пропонує обов’язково розглянути питання про ефективність використання коштів, які було передбачено бюджетом на розвиток постраждалих регіонів, а також коштів, які було виділено відповідним міністерствам і відомствам для попередження і недопущення природних катастроф. Фракція також пропонує прийняти окремий закон, який містив би вичерпні системні заходи для подолання екологічного лиха.

Фото Олександра КЛИМЕНКА(з архіву газети «Голос України»).