«Срібло» і «бронза» — добрий результат

Футбол. Київ і Київська область. VІ Європейський чемпіонат серед університетів. Інформаційну підтримку змаганням надав «Голос України».

26 липня. Жінки. Матч за третє місце. Університет «Школа фізкультури» (Польща, Вроцлав) — Університет Д’Артуа (Франція). 3:0.

Фінал. Університет (Іспанія, Мадрид) — технічний університет (Німеччина, Мюнхен). 5:1.

Чоловіки. Матч за третє місце. НТУНГ (Україна, Івано-Франківськ) — університет (Німеччина, Бохум). 5:3.

Фінал. МАУП (Україна, Київ) — університет (Франція, Кан). 3:4. Голи: Віард, 37, Поліщук, 40, Равенель, 46, 72, Негерей, 54, 86, Мілон, 80.

МАУП: Скрипник, Чабак, Ломко, Башлай, Макименко, Євсєєв, Сенчук (Роєв, 58), Поздєєв (Недельчук, 32), Кушка, Негерей, Поліщук. Тренер — Вадим Дьордь.

Кан: Гелло, Траверс, Лігел, Квіттер, Аеганд, Гарно, Віард (Бауде, 79), Мілон (Гуйвар, 84), Олівер (Тангуарель, 90+3), Равенель, Гауган. Тренер — Янік Кореал.

Арбітр — Госе Мануель (Іспанія).

Вилучено: Чабака, 77 (два попередження).

Київ. Стадіон імені Віктора Банникова.

2 000 глядачів.

Здається, це було вчора — спекотного вечора в Римі на завершенні п’ятого європейського чемпіонату організатори передали прапор змагань у руки керівника української делегації, першого віце-президента Всеукраїнської студентської футбольної асоціації Олега Первушкіна. І от уже київський чемпіонат став історією.

— Я не був торік у Римі, — сказав після фінальної зустрічі смаглявий форвард французів Янік Мілон, —але можу стверджувати, що українці організували турнір просто чудово. І це не тому, що ми виграли змагання. Кажу, повірте, щиро. Ми ще довго пам’ятатимемо тиждень, проведений у цьому чарівному куточку Європи.

Справді, велика команда організаторів зробила все, щоб чемпіонат назвали найкращим за останні роки. Це і ректори вузів та завідувачі кафедр фізвиховання, котрі приймали ігри чемпіонату, і Студентська спортивна спілка України (генеральний секретар — Валентин Гаврилко), і Спорткомітет Міністерства освіти і науки (голова В’ячеслав Гамов і його численні помічники —Володимир Токар, Олег Воробйов, Георгій Шукайло, Олександр Балан та інші). І, звичайно, Всеукраїнська студентська футбольна асоціація на чолі з її президентом Віталієм Пилипенком, його заступниками Олегом Первушкіним і Олегом Лащуком та всі працівники організації та її активісти.

На високому рівні, як відзначили учасники, було суддівство. Господарі доручили цю делікатну і важливу справу великій групі авторитетних вітчизняних арбітрів. А налагодив цю справу кваліфіковано і упевнено Віктор Дердо.

Не можна не сказати і про працівників гуртожитків, їдалень, про загін студентів-волонтерів, котрі опікали доручені їм команди, перекладали, знайомили з Києвом. Важко перелічити всіх, хто доклав зусиль до того, щоб футбольне студентське свято в столиці України вийшло на славу.

Приємно, що наші команди виступили гідно. Дівчата з Університету харчових технологій посіли почесне п’яте місце. А хлопці і поготів — молодці! Звичайно, потенціал іванофранківців вищий за третє місце. Однак привітаємо їх з «бронзою» і висловимо надію, що наступного року, якщо ця команда завоює право знову грати в Європі, то неодмінно доведе свій клас.

Студенти МАУП позаторік у Сербії були третіми. І от тепер вони — віце-чемпіони! Продемонструвавши бійцівські якості, вони лише одним м’ячем поступилися французам у гострому і драматичному фіналі.

Влітку наступного року вже VІІ чемпіонат Європи серед університетів прийматиме Німеччина. Київські організатори щиро бажають успіху своїм німецьким колегам.

На знімку: отакий вигляд у французького щастя.

Фото Дмитра АЛЮШИНА.