Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з Вселенським Патріархом Варфоломієм І, який перебував з офіційним візитом в Україні з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі. На початку зустрічі керівник українського парламенту висловив свою повагу і привітав високого гостя в стінах Верховної Ради.

«Не буде перебільшенням, якщо скажу, що ваш візит є дуже важливим для України і знаменним для всієї Східної Європи. Хрещення Київської Русі — є важливою віхою в історії України і ми віримо, що ваша присутність на святкуванні 1020-річчя цієї події є тому підтвердженням і надає великої значущості усім святковим заходам», — зазначив Арсеній Яценюк.

У свою чергу Вселенський Патріарх Варфоломій І подякував Голові Верховної Ради за можливість зустрітися.

«Я дуже радий, що починаю другий день свого візиту із зустрічі з вами, шановний Арсенію Петровичу. Для мене є великою честю бути сьогодні в українському парламенті. Хочу сказати, що в своїх молитвах ми постійно згадуємо Україну і молимося за мир та стабільність на вашій землі», — додав Варфоломій І.

Він також висловив сподівання, що святкування такої знаменної події, як 1020-річчя Хрещення Київської Русі, об’єднає український народ і принесе йому духовну консолідацію.

Також під час розмови сторони обговорили питання становлення та розвитку Православної Церкви в Європі, зокрема і на території України. Наприкінці зустрічі Вселенський Патріарх Варфоломій І вручив Арсенію Яценюку ювілейну медаль, яку було випущено ще 20 років тому з нагоди 1000-ліття Хрещення Київської Русі.

Прес-секретар Голови Верховної Ради.

* * *

Крім того, Всесвітній Патріарх Варфоломій І зустрівся з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі ПР. Патріарх зазначив, що «якщо в країні є демократична опозиція, це означає, що в Україні є демократія».

«Ми бажаємо, щоб в Україні — країні, яку ми дуже любимо, демократія завжди працювала, і кожний міг вільно виражати свою точку зору й свою віру, щоб у країні завжди були стабільність і процвітання», — наголосив Патріарх Варфоломій І.

Віктор Янукович висловив подяку Всесвітньому Патріархові Варфоломію І за висловлені ним добрі побажання українському народу й всій Україні.

Лідер Партії регіонів також зазначив, що сьогодні в Україні зростає духовність — реставруються старі церкви, будуються нові, збільшується кількість духовних навчальних закладів.

«Духовність є основою й фундаментом розвитку будь-якої демократії. Саме Київ 1020 років тому став центром духовності всієї Русі. І сьогодні ми поклоняємося тим святиням, які є в наших монастирях і наших церквах. Молимося Богові, щоб він приніс українському народу благодать», — сказав Віктор Янукович.

* * *

Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості указом Президента В. Ющенка в країні встановлено День хрещення Київської Русі-України, який відзначатиметься щорічно 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі.