ТЕРНОПІЛЬЩИНА

Велика вода — велика біда

Минулого тижня рятувальники Тернопільщини надавали допомогу мешканцям Івано-Франківщини та Закарпаття, а у вихідні велика вода прийшла і до нас. Найбільше постраждали райони, розташовані вздовж русла Дністра: Заліщицький, Бучацький, Борщівський і Монастириський. Старожили придністровських сіл Устя-Зелене, Вістря, Луки, селища Коропця, що в Монастириському районі, на своєму віку не раз бачили велику воду, але такого не пам’ятають. В області підтоплено 610 житлових будинків, 850 гектарів посівів. Евакуйовано 1730 осіб. За попередніми даними, збитки обчислюються майже в сто мільйонів гривень. На час, коли готувалася ця інформація, у трьох перелічених вище районах вода почала спадати, а у Борщівському, який лежить нижче по руслу Дністра, вона, навпаки, піднімалася. Найвищий рівень води було зафіксовано в Заліщиках — 9,99 метра. Як повідомили кореспонденту «Голосу України» в управлінні з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, оперативно складаються списки сімей, котрі потерпіли найбільше, щоб надати допомогу людям. На місцях підтоплення працюють представники місцевої влади, рятувальники управління МНС в області.

На щастя, обійшлося без людських жертв. За словами начальника управління МНС в області Євгена Лукавого, рятувальники працювали на випередження. Приблизно третина нині евакуйованих спочатку відмовлялася покидати домівки. До них навідувалися по два-три рази. Дуже професійно діяли рятувальники: невдовзі до того в них пройшли великі навчання, набуті знання стали в нагоді. Люди викладалися сповна, а ось технічних засобів в екстремальних випадках бракує. У рятувальників має бути хоча б один вертоліт, кілька амфібій, тягачі. Найперше завдання — відремонтувати житлові будинки, деякі доведеться будувати заново. Свою допомогу тернополянам запропонувала Луганська область.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

РІВНЕНЩИНА

У двох селах з осель позривало дахи

На Рівненщині підтопило 223 будинки, пошкоджено дахи у чотирьох районах — такий наслідок злив і шквалистого вітру, які пронеслися над областю. Найбільше постраждав під час стихії Володимирецький район. Тільки у райцентрі Володимирець з населенням 11 тисяч чоловік підтоплено 150 будинків, 600 присадибних ділянок, розмито два водяних канали. А у селах Хиночі і Степангород вітер зірвав покрівлю із двадцяти осель. Ліквідувати наслідки стихії місцевим мешканцям допомагають рятувальники.

Олександра ЮРКОВА.

ЛЬВІВЩИНА

Санстанція рекомендує не відкривати крани

Минулого тижня на території гірських районів Львівської області на річках басейну Дністра і Стрия пройшов висоководний дощовий паводок. Унаслідок цього підтоплено 4975 житлових будинків, пошкоджено 21 автомобільний міст, відсутнє автомобільне сполучення з 31 населеним пунктом Дрогобицького, Жидачівського, Сколівського та Старосамбірського районів, припинено рух пасажирських та вантажних поїздів сполученням Львів—Ужгород на перегоні Старий Самбір—Стрілки. Без електропостачання залишаються 17 населених пунктів, без газопостачання — 13 населених пунктів Жидачівського, Сколівського, Старосамбірського, Стрийського та Миколаївського районів.

Через збільшення каламутності води та незадовільну її очистку постановами головних державних санітарних лікарів міст Борислава та Трускавця тимчасово припинено роботи чотирьох відкритих водозаборів («Рибник», «Валька», «Штателянди» м. Борислава і м. Трускавця). До Києва направлено звернення облдержадміністрації на ім’я Президента України та Прем’єр-міністра України про виділення коштів із резервного фонду Державного бюджету для проведення першочергових робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха у розмірі 201 млн. грн.

Ірина ЄГОРОВА.

ВІННИЧЧИНА

З Могилева-Подільського евакуювали 2 635 осіб

Рівень води у Дністрі в районі прикордонного міста Могилів-Подільський на Вінниччині піднявся вище норми на 7,58 метра. Таку позначку зафіксували вчора вранці. Вода стоїть у центрі міста, на площі біля міськвиконкому, тому його працівники перебралися у приміщення Укртелекому. На сусідній площі Гоголя вода заходить на перші поверхи житлових будинків. Затоплено підвали у будівлях на вулиці Стависська. Із підтоплених будинків евакуйовано 2 635 чоловік, з яких 535 — діти, повідомив керівник прес-служби головного управління МНС у Вінницькій області Олександр Кутовий. У місті частково відключено телефонний зв’язок і газопостачання.

До перших поверхів дісталася вода у житлових будинках, що розташовані вздовж берега Дністра в сусідньому райцентрі — місті Ямпіль. Для можливої евакуації людей тут виділено десять автобусів, які стоять напоготові у центрі міста. Неподалік — пожежні автомобілі, що прибули із сусідніх районів області.

Значних збитків завдала стихія у Мурованокуриловецькому районі. Там злива не припинялась протягом трьох днів. За цей час випала місячна норма опадів. Вийшли з берегів місцеві річки Жван, Батіг, Лядова, що є притоками Дністра. За словами голови місцевої районної ради Петра Іванцова, водою знесено не тільки урожай з городів, частина сімей залишилася без живності. Старожили кажуть, що Дністер так само виходив з берегів рівно 39 років тому. Тоді в Могилеві-Подільському по вулицях плавали військові катери «Амфібія», якими рятували людей.

Віктор СКРИПНИК.

ЗАКАРПАТТЯ

Паводкова хвиля перемістилася в низинні райони

Постраждало через негоду і Закарпаття. Зокрема, з 23 по 27 липня зруйновано та пошкоджено 107 мостів, зафіксовано три зсуви грунту, підтоплено понад 1200 дворогосподарств, 250 житлових будинків, 2500 га сільгоспугідь. Із небезпечних місць евакуйовано 755 осіб.

Найбільшої шкоди в перші дні стихії зазнали Рахівський, Тячівський, Міжгірський, Хустський та Виноградівський райони. Як повідомляє управління МНС в Закарпатській області, паводкова хвиля річкою Тисою перемістилася в низинні райони. У ніч на 28 липня у Хусті підтоплено 51 дворогосподарство та територію місцевого технічного ліцею, в селі Крива цього ж району — 12 дворогосподарств. Переливи води зафіксовано на ділянках автодороги Мукачеве—Рогатин—Львів, а також між Хустом та селами Шян і Сокириницею. Дощі на Закарпатті припинили в неділю, тривають відновлювальні роботи.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

ІВАНО-ФРАНКІВЩИНА

Нинішня повінь на Прикарпатті — найбільша за останні 100 років

Такої великої води, що в буквальному розумінні обрушилася на Івано-Франківщину, не пам’ятають навіть старожили. Постраждали всі райони області, але найбільше — Коломийський, Снятинський, Галицький, Тлумацький, Долинський, Надвірнянський, мікрорайон Пасічна Івано-Франківська.

Цифри руйнувань вражають. За попередніми даними, в області підтоплено 258 населених пунктів, більше 14 тисяч житлових будівель, майже 15 тис. га сільськогосподарських угідь, знищено 18 км дамб, пошкоджено 209 автомобільних та 214 пішохідних мостів, у тому числі один на автодорозі державного значення, 215 км автомобільних доріг, 481 водоперепускна труба, повністю затоплено 12 водозаборів. Без електропостачання залишилося 126 населених пунктів, без зв’язку — 258 населених пунктів.

За повідомленням еменесників, з початку проведення робіт врятовано 1208 чоловік, евакуйовано 1503 та відселено 6757 осіб. Чотирьох людей, з яких двоє дітей, евакуйовано за допомогою вертольота, 216 чоловік вивезено плаваючими транспортерами.

На жаль, не обійшлося без жертв. Наразі відомо, що на Прикарпатті внаслідок стихії загинуло семеро людей, четверо з яких — діти. У селі Витвиця Долинського району від сильних дощів через зсув грунту обвалився будинок і в ньому загинув 43-річний господар. У Микуличині Яремчанської міської ради вода змила з дороги автомобіль, в якому були водій і пасажир, останній потонув. У селі Дземброня Верховинського району блискавка на смерть вразила дорослого і 12-річну дитину. Після сходу води із затоплених місць виявлено тіла двох дітей в Снятинському та однієї дитини в Тлумацькому районах.

— За останні 100 років катастрофи таких масштабів у цьому регіоні не було, — сказав в Івано-Франківську після оперативної наради урядової комісії та штабу з ліквідації наслідків стихійного лиха перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов. Він зазначив, що греблі на річках не були розраховані на такий сильний натиск води. За словами голови Івано-Франківської ОДА Миколи Палійчука, рівень води у річці Дністер у Галичі піднявся на 6,5 метра, ще далі — до 10 м, а дамби були розраховані на підйом рівня води до 5 метрів.

У неділю на Прикарпаття у зв’язку зі стихійним лихом приїхали найвищі посадові особи держави — Президент України Віктор Ющенко, який заради цього залишив заходи з відзначення 1020-ліття Хрещення Київської Русі, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка перервала своє лікування, а також керівники багатьох міністерств і відомств.

Після поїздки по області, зокрема в Галицький район, де підйом рівня води у Дністрі побив усі історичні рекорди, Віктор Ющенко оголосив потерпілі від повені райони зоною стихійного лиха. Спілкуючись із мешканцями Галича, він повідомив, що за його дорученням буде створено комісію, яка має терміново скласти реєстр постраждалих та у максимально стислі терміни визначити розміри компенсацій. Як повідомив Олександр Турчинов, лише за попередніми даними в Івано-Франківській області збитки сягають мільярда гривень. А пізніше, в неділю Президент Віктор Ющенко на нараді в штабі з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківську оцінив їх лише по Івано-Франківській області в один мільярд 600 мільйонів гривень. Втім, остаточну суму можна буде встановити лише тоді, коли спаде вода. Тим часом, як сказав в Івано-Франківську перший віце-прем’єр, у резервному фонді нині чинного держбюджету на цей рік є тільки 280 мільйонів гривень.

Водночас, за словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, «уряд виділить усі необхідні кошти для ліквідації наслідків стихії у постраждалих областях Західної України». Зокрема, вона зазначила, що на компенсацію потерпілим з Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської, Тернопільської, Закарпатської і, можливо, Вінницької областей можна буде направити частину коштів, призначених для соціально-економічного розвитку інших регіонів. Прем’єр-міністр також наголосила, що «необхідно буде переглянути систему витрат по Укравтодору, а також вирішити питання за рахунок Міністерства палива і енергетики», а також дала доручення міністру фінансів відпрацювати з комерційними банками модель адресної допомоги потерпілим.

Дарина НАЗАРЧУК.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Путильський район повністю відрізано від зовнішнього світу

Рівень річки Прут піднявся на 10 метрів. Як повідомив голова Чернівецької ОДА Володимир Куліш, в області пошкоджено 123 мости, гірський Путильський район повністю відрізано від зовнішнього світу, зруйновано близько 70 км державних доріг, 12 переходів, зіпсовано 60 м газопроводу середнього тиску, що постачає газ у Чернівці, 3 тисячі будинків залишилися без газопостачання. Постраждали 9 з 11 районів області. За попередніми даними, збитки оцінюють у мільярд гривень.

За офіційною інформацією МНС, через стихію на Буковині загинуло шість осіб і один зник безвісти. Залишається непідтвердженою інформація про те, що у Путильському районі на мосту вода перевернула мікроавтобус, в якому загинув водій. Евакуація і надання допомоги тривають загалом організовано, хоча повінь виявила певні недоліки у підготовці до таких стихійних явищ.

Навіть у добре захищених Чернівцях було підтоплено 28 вулиць та відоме всій Україні торгове підприємство — Калинівський ринок. Щоправда, про небезпеку підтоплення підприємців було попереджено за кілька годин до нещастя. Але частина комерсантів торгували до останнього. За цей ентузіазм вони дорого заплатили — вода прийшла раптово і швидкість підтоплення була такою значною, що мало хто встиг вберегти товар. Більш як двадцять комерсантів зняли зранку з дахів торгових контейнерів, де вони рятувалися від повені.

У неділю ввечері на Буковині побували Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і члени урядової делегації. Глава уряду з гелікоптера оглянула постраждалі внаслідок стихії населені пункти області, розташовані вздовж річки Прут, зокрема Новоселицького району. Прем’єр також поспілкувалася з людьми, які постраждали внаслідок стихійного лиха. Під час короткого робочого візиту на Буковину і зустрічей з жителями краю Юлія Тимошенко запевнила людей, що уряд і крайова влада терміново нададуть першочергову допомогу мешканцям Чернівців і області.

Сергій СУЛИМА.