Президент України Віктор Ющенко після відвідин районів Івано-Франківської області, що постраждали від наслідків стихійного лиха, виступив із зверненням до українського народу, в якому констатував: масштаби трагедії є безпрецедентними. «Найближчим часом вся Україна спрямує свою допомогу районам, що перебувають в зоні стихійного лиха», — запевнив глава держави і повідомив, що підписав указ про невідкладні заходи щодо подолання наслідків стихійного лиха, що сталося 23—27 липня 2008 року у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Кабінет Міністрів зобов’язано розробити та затвердити у триденний строк план комплексних заходів щодо забезпечення ліквідації наслідків повені, забезпечити у повному обсязі фінансування та проведення аварійно-рятувальних робіт. Згідно з Указом Президента, до 15 серпня 2008 року необхідно вжити невідкладних вичерпних заходів щодо ліквідації наслідків стихійного лиха.

«Наполягаю на об’єднанні зусиль всіх гілок влади, — наголосив В. Ющенко. — Прошу керівників підприємств, організацій, приватного бізнесу, людей доброї волі не залишатися байдужими до горя наших співвітчизників, наших братів і сестер. Прошу максимально швидко відшукати можливості та прийняти на оздоровлення дітей з постраждалих територій».

У свою чергу, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на нараді штабу з надзвичайної ситуації в Івано-Франківську заявила, що проситиме Голову Верховної Ради України Арсенія Яценюка скликати позачергову сесію парламенту для знаходження коштів для компенсації потерпілим від повені мешканцям регіонів Західної України. Прем’єр зазначила, що необхідно переказати необхідні кошти з різних статей бюджету саме для компенсацій збитків. Зокрема, за словами Ю. Тимошенко, на компенсацію потерпілим областям можна буде перенаправити частину коштів для соціально-економічного розвитку інших областей. Прем’єр дала доручення міністру фінансів відпрацювати з комерційними банками модель адресної допомоги постраждалим.

* * *

Фракція БЮТ поширила заяву, в якій стверджує, що вже зібрано необхідні 155 підписів народних депутатів для скликання позачергової сесії парламенту, щоб прийняти зміни в бюджет для виділення коштів на ліквідацію наслідків стихії в західних областях України. «Верховна Рада не має права залишатися осторонь від нещастя людей і повинна на цьому тижні зібратися на позачергову сесію, — йдеться в документі. — БЮТ звертається до Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка з пропозицією скликати народних депутатів у парламентській залі для прийняття змін у закон про державний бюджет, що допрацьовується Кабінетом Міністрів».

* * *

Про свою готовність прийти на позачергове засідання парламенту для затвердження змін у держбюджет для виділення коштів на ліквідацію наслідків стихії в Західній Україні також заявила фракція «НУ—НС». «Верховна Рада зобов’язана підтримати ініціативу прем’єр-міністра. Принаймні фракція «НУ—НС» готова підтримати таку ідею», — сказав заступник голови парламентської фракції «НУ—НС» Тарас Стецьків. Депутат наголосив, що без відповідного рішення Верховної Ради неможливо буде виділити необхідну кількість коштів для ліквідації наслідків паводків, оскільки грошей резервного фонду для цього недостатньо.

Однак Партія регіонів вважає нереальним проведення позачергової сесії парламенту. Про це заявив народний депутат Василь Горбаль. «Ми поки що не обговорювали можливості своєї участі в позачерговій сесії, тому що вважаємо, що скликати її буде нереально, і Блоку Юлії Тимошенко навряд чи вдасться консолідувати навіть своїх депутатів», — зазначив він.

Лідер Компартії України Петро Симоненко, за повідомленням прес-служби КПУ, не підтримує ідею проведення екстреного засідання парламенту. «Сьогодні головним завданням влади має бути не проведення ритуальних нарад і засідань, а реальні дії з надання медичної, грошової та іншої матеріально-технічної допомоги жителям Львівської, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської областей, які її потребують, а також виділення необхідних коштів з резервного фонду Кабміну й будматеріалів з державного резерву для відновлення приміщень громадян і поновлення інфраструктури постраждалих регіонів», — вважає лідер КПУ.

Кожна родина, яка постраждала, одержить допомогу від держави

Кожній родині, яка внаслідок стихійного лиха втратила житло, буде виділено першу допомогу в розмірі п’ять тисяч гривень. Другій категорії (людям, житло яких потребує капітального ремонту, а майно — відновлення) буде виділено по 2,5 тисячі гривень, третій категорії (яка втратилася тільки майно) — по тисячі гривень. Це передбачає план заходів з ліквідації стихійного лиха в західних областях України, який затвердив Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наголосила, що це тільки попередня виплата, яку нададуть людям на якийсь час. «Це авансові платежі, які видаватимуть до того моменту, поки повністю не підрахують збитки, а потім збитки будуть покриті в повному обсязі», — сказала прем’єр.

Також уряд відкрив «гарячу» телефонну лінію й благодійний рахунок для потерпілих від стихійного лиха в Західній Україні. На відновлення мостів, дамб і доріг у постраждалих областях Кабмін виділив 1 млрд. гривень. Ще 120 млн. гривень на безоплатній основі одержать аграрії на подолання наслідків стихії.