Задум був простим — «елегантним» рухом шахрайської руки замінити один додаток до ухвали Львівської міської ради від 1 травня 2000 року, в якій ішлося про п’ять земельних ділянок, на інший — де йдеться вже про 20. Якщо п’ять земельних ділянок пропонувалося на конкурс під офіси та інші будівлі громадського призначення, то ще 15 — під АЗС.

Звичайно, підробкою одного додадку до ухвали міськради не обійшлося б, потрібно було ще підробити протокол конкурсу з продажу 15 земельних ділянок, довіреність директора департаменту міської ради, підписи міського голови В. Куйбіди, директора департаменту економічної політики, печатки міськради, підписи санітарних лікарів і ще декілька документів. Задіяти нотаріуса, щоб сфальсифікувати договір купівлі-продажу, а також технічну документацію. Тобто гра йшла «по крупному».

Щоб вивести все це на чисту воду, львівським депутатам довелося воювати не один рік. Коли депутат Віра Лясковська вперше оприлюднила всі ці факти, ефект був вражаючим, і мало хто вірив, що вдасться шахрайську машину зупинити. Всі звернення міськради до найвищих державних інституцій і конкретних осіб з проханням втрутитись у ситуацію і зупинити шахрайство урядовими чиновниками скеровувалися через Генеральну прокуратуру по одному й тому самому колу до Львівської прокуратури. І якби не створення за рішенням Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією місяць тому робочої групи на чолі з головою підкомітету з питань контролю за реформуванням, кадровим та ресурсним забезпеченням органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю і корупцією, Володимиром Ар’євим, можливо, злочинцям і не вдалося б «прикоротити» руки. Хоча не все так просто, незважаючи на рішення судів всіх інстанцій, у тому числі Верховного Суду, яким було скасовано рішення Брюховицької селищної ради, самовільне будівництво котеджів для небідних людей, імена яких добре відомі у Львові, триває.

Взяла під контроль робоча група парламентського комітету і намагання вилучення 328 гектарів Брюховицьких лісів Держлісфонду і передачі їх у землі запасу Грибовицької сільради Жовківського району — для житлово-дачного будівництва шляхом фальсифікації ухвали Львівської облради. У своїй довідці комісія зазначає: «Вражають масштаби і цинізм «фальсифікаторів», які стосуються не лише факту намагання захоплення і знищення 328,7 га унікальних лісів, знищення життєво необхідного середовища для мільйонної громади Львова, а й викрадення з державної казни кілька сот мільйонів гривень».

Робоча група дійшла висновку, що очевидним є факт затягування судових процесів з перевагою прийняття рішень більшості суддів на користь порушників. Встановлено також, що авторами схем в обох випадках є одні й ті само «ділки», одні й ті само приватні фірми, що зареєстровані за одною адресою — Чорновола, 63.

Тому Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією ухвалив рішення — звернутися до Комітету Верховної Ради з питань правосуддя для перевірки дій суддів усіх рівнів, причетних до незаконних рішень. Якщо ж буде виявлено факти порушення їхньої присяги, то суддів чекає звільнення із обійманих посад. До першого вересня представники Комітету з питань правосуддя повинні повідомити про вжиті заходи щодо розслідування скандальних земельних афер.

Львівська область.