Власне житло люди в погонах чекають роками. Знайти відповідь на болюче квартирне питання намагалися різні українські уряди. Наразі затверджена Президентом України державна програма розвитку Збройних Сил передбачає ліквідувати квартирну чергу військовослужбовців вже до 2012 року. Й у військовому відомстві кажуть, що роблять усе можливе, щоб її виконати.

Почали з того, що за дорученням міністра оборони Юрія Єханурова провели ретельну ревізію квартирної черги військовослужбовців та впровадили електронну форму обліку. Згідно з його даними, понад 44 тисячі родин військовослужбовців чекають на власне житло.

По коментар щодо ситуації з забезпеченням людей у погонах житлом «Голос України» звернувся до заступника міністра оборони Надії Миколаївни Дєєвої (на знімку). За її словами, умови для вирішення цього питання не зовсім сприятливі. Але ми маємо їх створювати самі, каже співрозмовниця і наводить вислів Вольтера: ми дивимося суворим фактам прямо у вічі, але не втрачаємо оптимізму.

— Тож хто має право на першочергове отримання житла?

— Це сім’ї учасників війни, військовослужбовців, які прослужили 25 і більше календарних років, сім’ї загиблих при виконанні службових обов’язків. Міністр оборони доручив взяти на окремий контроль такі родини, безквартирних інвалідів I групи, тяжкохворих, багатодітні сім’ї. Станом на 1 липня цього року більш як півтисячі таких сімей вже отримали своє житло.

Я особисто веду прийом громадян і стикаюся з різними людськими долями. Інколи дуже важко визначити, хто з пільговиків перший. Тому ми підготували пропозиції до правил і процедур, затверджених Кабінетом Міністрів з розподілу квартир. Вони стосуються розширення повноважень Міністерства оборони у вирішенні складних питань приведеної категорії сімей. Щоб не виникало штучних ситуацій, за якими відповідно до рішень суду блокується заселення всього будинку. Це надзвичайна ситуація і для людей, які чекають заселення, і для Міністерства оборони. Не виключені випадки самозахоплення з боку осіб, які не мають стосунку до військового відомства.

Повинні бути такі закони, в яких або все чітко виписано, або є можливість відомству приймати рішення самостійно в окремих спірних, соціально важливих питаннях.

— Скільки передбачено у бюджеті грошей для будівництва житла для військових?

— Держбюджетом на 2008 рік затверджено 509,6 млн. грн. За цінами, які визначені на цей рік Мінрегіонбудом та середньої площі квартир (за нормами виділення для військовослужбовців), виходячи з кількості членів родин, що перебувають у квартирній черзі, для повного вирішення житлової проблеми необхідно понад дев’ять мільярдів гривень.

Зараз наші зусилля спрямовані на організаційні питання забезпечення робіт на 2009—2011 роки. Напрацювали матеріали для підготовки отримання кредиту. Є два варіанти: прямий, через Міністерство оборони, другий — через місцеві органи влади. Розглядаємо пропозиції від банківських установ з кредитування будівництва, яке проводиться держпідприємствами Міністерства оборони. Так, думаю, реально позбутися квартирної черги до 2012 року. Але однозначно на програму «Житло для військовослужбовців» треба збільшувати кошти як у держбюджеті, так і через кредитування.

За півроку вже 2526 сімей військовослужбовців отримали ордери на квартири. До Дня незалежності України новосілля справлять не менше 650 родин, обіцяють у міністерстві. А до кінця року, тільки за рахунок будівництва, заплановано ще 2400 квартир. Разом з контролюючими органами військове відомство намагається повернути борги житла комерційними підприємствами, з якими були укладені угоди до 2008 року.

За словами Надії Дєєвої, у ході таких перевірок виявляється житло, побудоване ще із 2003 року, але не готове для заселення. Зараз його довелося доробляти та ремонтувати. Міністром оборони поставлене завдання — всі житлові об’єкти за планом 2008 року повинні бути не тільки здані, а й заселені у поточному році.

— Як це робиться?

— Зміцнюємо дисципліну і організацію всіх робіт. Усі нарешті зрозуміли: графік заселення — не формальність, а обов’язкова норма для виконання.

Співпрацюємо із обласною владою, місцевими органами самоврядування. Уклали з ними відповідні угоди. Провели велику підготовчу роботу. Створили умови на майбутнє. Бо сам будинок зводять швидко, головне — попередня робота з узгодження плану, виділення ділянки під будівництва тощо. І вже наступного року, скажімо, у столиці для військових плануємо отримати щонайменше 800 квартир. Для порівняння: минулого року було видано лише 58 ордерів у Києві. А якщо міністерство отримує дозвіл на необхідний кредитний ресурс для збільшення обсягу житла, то черга у столиці істотно зменшиться.

— Люди постійно потребують житла. На зміну тим 44 тисячам, які очікують зараз власні квартири, прийдуть інші. Чи подумали про них?

— Ліквідувати чергу на постійне житло до 1 січня 2012 року — це програма мінімум та справа честі. Ми маємо віддати житловий борг людям. Більше 20 років на квартиру чекає кожен четвертий у тій черзі. З різних причин, насамперед через хронічне недофінансування, всі попередні роки план по квартирах для військовослужбовців не виконувався. Тому за найближчі 3,5 року необхідно здати майже 35 тисяч квартир!

— Чи виділяється зараз земля, яка належить Міністерству оборони, приватним структурам під будівництво, щоб ті потім розраховувалися з військовим відомством готовими квартирами?

— Ні. Земельні ділянки Міністерства оборони України приватним структурам під будівництво житла в цьому році не передаються. Рішенням уряду діє заборона на спільну забудову.