Кафе «Чернівці» біля вежі Ейфеля

Культурно-мистецький центр «Українська книга» раз по раз відзначає чужі свята. Не встигли відсвяткувати у літературних колах День незалежності Америки, як знову свято: у чернівецькому «Lіteratur Cafe» відзначили день взяття Бастилії!

З нагоди національного свята Французької Республіки декламували французьку поезію. Найкращих читців пригощали фужером доброго бордоського вина. Читали також твори в українському перекладі. Під французький шансон органічно сприймалися історичні екскурси про зв’язки Чернівців з Францією: від доньки «нашого» Ярослава Мудрого, відданої за французького короля, до таких відомих буковинців, як Пауль Целан, П’єр Аскер, Тімістокль Вірста, котрі доклалися до розвитку французької культури. Тут був присутній автор перекладу фільму «Пауль Целан: повернення», керівник громадської організації «Альянс Франсез—Чернівці» Тарас Івасютин, який поділився враженнями від презентації цієї стрічки у Парижі. Він сказав, що французи були вкрай здивовані, дізнавшись, що рідне місто Пауля Целана — Чернівці. Також Івасютин відзначив, що поблизу Ейфелевої вежі у Парижі успішно функціонує кафе «Чернівці».

Сергій СУЛИМА.

Голоси з того світу

Наприкінці серпня побачить світ компакт-диск із живими голосами померлих українських літературних класиків.

Павло Тичина, Максим Рильський, Володимир Сосюра, Андрій Малишко, Олесь Гончар, Василь Стус, Василь Симоненко — чи не кожному українцю знайоме з портрета обличчя того чи іншого поета, рядок з їхньої поезії. Але мало хто чув їх живий голос.

Утім, скоро матимемо таку можливість. Національна радіокомпанія України спільно з Фондом Миколи Томенка «Справедлива країна» має намір до Дня незалежності випустити диск із живими голосами найвідоміших класиків. Крім вищеназваних, на диску читатимуть вірші також Марко Кропивницький (це найстаріший запис, 1906 року), Микола Бажан, Платон Воронько та Микола Вінграновський.

Початковий наклад диску буде пробний — тисяча примірників. Вони розповсюджуватимуться по школах та університетах, будуть роздані журналістам. Їх також подарують найбільш рейтинговим FM-радіостанціям (таких нарахували п’ять). Якщо диск виправдає очікування організаторів, то, як пообіцяв Микола Томенко, друге видання вийде значно більшим накладом.

Однак, скоріше за все, у вільний продаж диски не надійдуть, принаймні перша партія. Це пов’язано насамперед із тим, що фонд, який здійснює видання, не може займатися комерційною діяльністю. Але робота в цьому напрямку активно ведеться.

Не поспішає також Національна радіокомпанія відкривати загальний доступ до цих записів через Інтернет. Це пов’язано із законом про авторські права. Але все залежатиме від попиту.

Сьогодні вже є диски, де записані голоси Василя Симоненка, Остапа Вишні та Василя Стуса. Дивно, але, як зізналися організатори, охочих почути голос класиків — не так і багато.

Максим ЗВИЧАЙНИЙ.