Мирон Блощичак вирізняється в натовпі — навіть якщо ви ще не знаєте, хто він. А він — людина-оркестр, музикант-віртуоз, дослідник древніх духових українських музичних інструментів.

А ще він — Маестро повітря. Будь-який предмет, що має порожнину та хоч один отвір, в його руках звучить! Мирон може зіграти «Політ джмеля» Римського-Корсакова на пляшці з водою!

Мирон володіє близько 20 традиційними музінструментами. Вивчив англійську й французьку мови, може спілкуватися німецькою, іспанською та італійською. Це дає йому змогу проводити концерти-лекції про нашу народну культуру по всьому світу.

Цей вишуканий мужчина після блискуче виконаного класичного твору на саксофоні чи кларнеті, як фокусник, дістає з-під поли все нові інструменти. Архаїчні мотиви, що нагадують голос вітру у горах, по черзі звучать на флейті Пана, зозульці, теленці, флоярі, дримбі, сопілці, окарині, дводенцівці...

Й це не все: Мирон бере шматок шланга, і грає на ньому так само віртуозно, без краплі фальші. Грає на трубці акваланга, карнизних трубах, пляшці з водою, склянці з горілкою, корку від пляшки. І все це супроводжує коментарями та коломийками. Й глядачі у залі стають ніби здивовані діти. А музичні професори дивуються: «Як можна зіграти «Політ джмеля» на пляшці з водою?»

Мирон пояснює: «Я знаходжу кут, і просто задуваю на нього. Вода регулює об`єм повітря: натискаю — звук вищий, відпускаю — він нижчає...» Але ця легкість і артистизм — не тільки божий дар. А й наслідок щоденної праці упродовж трьох десятиріч.

Мирон народився 1962 року на Львівщині. Любов до музики одержав через гени діда — самобутнього скрипаля. В дитинстві брав уроки гри на акордеоні. Далі — музучилище та Львівська консерваторія (клас кларнета). До 1989 року — соліст-інструменталіст популярного столичного ансамблю «Кобза».

А потім вирішив для себе, що світ можуть підкорити тільки оригінальні народні інструменти.

Молодий музикант залишає «Кобзу», Київ, повертається до Львова і вирішує грати народну музику. Але де навчитися? Мирон їде в Карпати, в села, де люди ще зберегли старовинну музику Землі, музику предків, музику, що єднала покоління. «Пращури підслухали її у природи. Вітер — наш найдревніший вчитель, перший музикант, який висвистує мелодії у горах. Мене з юності цікавив природний звук. Він підкупляє, зачаровує. Я прийшов до простого не тому, що воно найлегше, а тому що воно надзвичайно багате. Мрію перейняти і відтворити цілюще багатство звуків і трелів сопілок і флоярок, й передати це все українським дітям».

Мирон Блощичак прищепив любов до музики і своїм двом синам Любомиру та Маркіяну, донечці Іванні-Софії. З дружиною Наталею познайомився також завдяки музиці. Вперше побачив її у малому залі Львівської консерваторії. Наталя закінчила консерваторію по класу скрипки. Їхньому подружньому життю майже чверть віку.

З 1989 року Мирон Блощичак постійно гастролює, бере участь у фольклорних та джазових фестивалях в Україні й поза нею. З фольклорними колективами «Медікус», «Джерело», «Обереги» та іншими виступав майже у всіх штатах США, у Канаді, десятки разів — у Франції та інших країнах Європи. У 1999 році визнаний «Кращим музикантом року» Львова.

У творчому доробку Блощичака три компакт-диски. Він записав також аудіокасету скляної музики. Скляні інструменти виготовив для Мирона знаменитий художник скла Андрій Бокотей.

Мирон Блощичак збирає і відроджує давні інструменти. Для того й створив благодійний фонд «Мольфар». А ще мріє створити музей народних інструментів, де кожний бажаючий міг би й зіграти. Квартира Мирона не вміщає всіх експонатів, їх понад двісті. В унікальній колекції є два види кози або волинки. Коза гуцульська, окрім того, що звучить водночас на три голоси, цікава й зовні: голова — з дерева, а роги справжні.

З майстром Романом Квасялом за давніми малюнками виготовили дві колісні ліри. Така ліра схожа на маленьку віолончель. Деякі інструменти Мирон робить сам, як-от півтораметровий «вітрофон» із звичайного карнизу. Робить і нефольклорні теленки: це найдавніший і найпростіший інструмент — звичайний отвір. Виготовлялися з вербової кори. До теленки не треба свистка чи мундштука. Бо звукоряд цього інструменту є в природі.

«Наші предки, граючи на дримбі чи флоярі, медитували, щоб відчути інший світ. Я люблю ці інструменти, бо вони тихі. З ними легше перейти від хаосу цього світу в світ музики».

Музика Мирона — для всіх, тому і прості люди, і високоповажні особи вже після першого концерту стають його шанувальниками. Довгий перелік виступів Мирона Блощичака включає і «домашній» концерт для президентів України та Грузії, і виступ на весіллі дочки Юлії Тимошенко. Нинішньої весни дав сольний концерт для працівників французького посольства. А на літо посол Франції запросив Мирона на гастролі до своєї країни.

На знімку: Мирон Блощичак з «козою».

Фото автора.