Безневинний хабар

Якщо посадити за ґрати пару-трійку батьків, які дали вчителеві «подарунок», корупція в школах піде на спад.

Такого висновку доходиш, ознайомившись із результатами телефонного опитування столичного інституту проблем управління імені Горшеніна.

Лише 10% опитаних вважають подарунок хабаром. 69% респондентів дають хабара або дарують подарунки, тому що «так заведено».

75% українців сказали, що «роблять подарунки вчителям за власною ініціативою». Водночас кожний п’ятий респондент зізнався, що робив це під тиском. Грошові підношення батьки роблять рідко — тільки 12,5% з них. Близько 5% респондентів дарували педагогам ювелірні вироби, а більшість киян надають перевагу пригощанням кондитерськими виробами.

За результатами дослідження, книжки педагогам дарують так само рідко, як і алкоголь або побутову техніку (менше 5% опитаних). Разом з тим, в 92,4 % випадках про подарунки вчителям знають діти...

Зима — час протестів

Більш як 300 учнів національного коледжу Буенос-Айреса захопили вночі приміщення й забарикадувалися в ньому. Учасники акції протесту вимагають підвищити рівень освіти, створити з їхньою участю координаційну раду коледжу, наділеного правом вибору ректора, а також провести капітальний ремонт приміщення. Заняття в коледжі скасовано (в Аргентині зараз зима, навчальний процес у самому розпалі). «Претензії учнів, можливо, і справедливі, однак проблему варто розв’язувати шляхом діалогу, а не за допомогою захоплення будинку», — заявила ректор коледжу. Керівництво вже пригрозило школярам позбавити їх освітніх поїздок країною, які заплановано на жовтень. Однак діти мають намір повернутися до занять лише після виконання їхніх умов.