Таке переконання висловив учора Президент Віктор Ющенко під час підсумкової розширеної прес-конференції. Ведучи мову про внутрішню політику, глава держави назвав провал змін до головного кошторису країни «зусиллями, які не були підтверджені порозумінням». Оскільки нині чинний перелік державних витрат складався фактично ще торік восени, у ньому занижено всі макроекономічні показники, наголосив Віктор Ющенко. Саме тому зміни в кошторисі мали ухвалювати ще в березні цього року. А через те, що народні обранці не змогли протягом чотирьох місяців розглянути і ухвалити це питання, нині 30 мільярдів гривень «зависли в повітрі».

Глава держави акцентував увагу на тому, що інфляція в нашій країні нині становить 15,6 відсотка. Це найвищий показник в Європі та країнах СНД. Наприклад, у Вірменії та Молдові він нижчий у шість разів. Тому прикриватися «світовими тенденціями», на думку Президента, українцям не випадає. Від зовнішніх чинників, запевнив він, залежить лише 1,5—2 відсотки інфляції, решта — від внутрішньої економічної політики. Щоб ситуація змінилася, каже керманич країни, ми маємо перейти від політики споживання до політики розвитку. Саме на це має піти левова частка зазначених 30 мільярдів. З цієї суми, вважає Віктор Ющенко, лише третину слід витратити на урядові програми, які компенсують народу високий темп інфляції. Решту 20 мільярдів Президент пропонує вкласти в економічний розвиток країни.

Про «Одесу—Броди» і не тільки

Передусім, на його думку, Україна має розвивати власне газовидобування. Водночас глава держави не відкинув можливості, що ціни на газ для вітчизняних споживачів можуть піднятися, адже нині українці керуються тарифом 50 доларів за кубометр, тоді як росіяни викладають по 70. Завдання Кабміну — донести до народу, що ціни на паливо мають бути адекватні. Говорячи про першочергові наші завдання, Президент також наголосив, що вже в грудні має відкритися перший блок Дністровської ГЕС, будівництво якої ведеться із 1983 року. Для завершення процесу потрібно 200 мільйонів гривень від держави й урядову гарантію, під яку Світовий банк надасть нам ще 500 мільйонів кредиту. Завершення цього будівництва Віктор Ющенко назвав «надметою не лише галузевою, а й загальнодержавною».

Президент Віктор Ющенко заперечує заяви Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що запуск нафтопроводу «Одеса—Броди» у напрямку Бродів (в аверсному режимі) має корупційний характер.

«Про яку корупцію тут може йтися, коли 100 відсотків — державна монополія, що забезпечить транзит нафти», — сказав він.

На думку Президента, в цьому питанні більше політики, ніж економіки.

«Йдеться, мабуть, про політичні пріоритети, що виходять за рамки економіки», — зазначив він.

Віктор Ющенко вважає неприпустимим виникнення розмов про доцільність використання нафтопроводу в аверсному режимі.

(Як повідомлялося, Кабінет Міністрів заборонив компанії «Укртранснафта» самостійно підписувати контракти з нафтопереробним комплексом «Галичина» (Львівська область) і НПЗ «Нафтохімік Прикарпаття» (Івано-Франківська область) про постачання нафтопроводом «Одеса—Броди» в аверсному режимі каспійської нафти до окремого рішення уряду.)

Те, що залишиться від «надлишкових» 30 мільярдів, глава держави також пропонує вкласти в розвиток армії (один мільярд), агропромислового сектору та підготовку до Євро-2012. Окремо він наголосив на інформаційній безпеці нашого суспільства, зазначивши, що нині немає жодного телеканалу, який стовідсотково покривав би територію країни. Десять мільйонів Президент пропонує віддати українським книговидавцям.

Про угоду з ЄС

У другому блоці президентської прес-конференції говорили про зовнішню політику нашої держави. Зокрема, йшлося про угоду, яку запропонувала Франція щодо асоційованого членства України в Євросоюзі.

— Україна готова перейти до більш якісних динамічних відносин із Євросоюзом, — зазначив Віктор Ющенко, — ми готові перейти на вищий, новий їх рівень, бо наша співпраця з країнами ЄС давно вийшла за рамки простого сусідства. Ми зацікавлені в асоційованому членстві й економічній інтеграції. Це нам дає перспективу на розвиток наших відносин.

Нова угода, за словами Президента, має стати амбітним інноваційним документом, який охопить усі сфери співробітництва. Окремо він відзначив, що нині є згода на офіційне започаткування діалогу про надання Україні безвізового режиму під час поїздок до країн ЄС.

Про ЧФ

Коментуючи виведення Чорноморського флоту, Віктор Ющенко наголосив, що 20-річне перебування на нашій території російських суден згідно з договором від 1997 року — це «жест (нашої. — Авт.) унікальної доброї волі». Мовляв, згідно з ухваленою в 1996 році Конституцією України, перебування іноземних військових баз на нашій території є неприпустимим. Відповідаючи на запитання, чи не зарано говорити про виведення флоту, Президент зауважив: «Робити щось заздалегідь не означає завчасно». І додав, що «це питання треба почати обговорювати, якщо ми хочемо бути щирими один перед одним».

Про святкування

Коментуючи святкування річниці Хрещення Київської Русі, Віктор Ющенко висловив сподівання: приїзд в Україну Вселенського Патріарха Варфоломія І та десятків поважних делегацій допоможе об’єднати українців у Христі і сказав, що його мрія — створення в Україні єдиної помісної церкви.