Безперервні дощі не дають вивести в поле техніку хліборобам Тернопільщини. Такого дощового липня в області давно не пам’ятають, а прогнози синоптиків невтішні: негода триватиме до кінця тижня. Вона може суттєво підкоригувати розрахунки на цьогорічний врожай зернових, який передбачався в межах 1,2—1,3 мільйона тонн. Наразі ранні зернові й зернобобові зібрано лише на двох відсотках площ. Середня врожайність — 39 центнерів з гектара. І якщо пшениця ще дозріває, то через негоду може пропасти частина ріпаку, колос якого вже осипається. Встигли зібрати цю культуру майже на 60 відсотках площ. Втрати на решті сорока, вважають фахівці, неминучі. В полі ще залишається приблизно 50 тисяч тонн насіння ріпаку більш як на 130 мільйонів гривень. Саме на виручені від його продажу кошти селяни розраховували провести наступну посівну озимини, повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.

Подібна ситуація, повідомляє наш власний кореспондент Іван ГУДЗОВАТИЙ, склалася й на Закарпатті. Зернові там зібрано з 16 тисяч гектарів. Це — третина від загальних площ. За словами начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Івана Паука, причиною затримки стали дощі, які випадають майже щодня.

Опади так само заважають й аграріям Херсонщини. А ще гостро відчувається нестача зернозбиральної техніки, зазначила на обласній нараді начальник сільгоспуправління області Світлана Горбенко. За планами, урожай очікується на рівні 2 мільйонів 75 тисяч тонн. Середня урожайність, інформує наш власний кореспондент Алла БРУСИЛОВА, — трохи більш як 32 центнери з гектара. Проте й такий показник удвічі більший, ніж торік, коли намолочували по 15,1 центнера.