Відбулося засідання робочої групи тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин встановлення високих цін на житло у Києві, інших містах України, а також невиконання забудовниками зобов’язань за договорами про інвестування у житлове будівництво.

У заході взяли участь представники Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства регіонального розвитку та будівництва, Державної інспекції з контролю за цінами, Державного комітету з питань земельних ресурсів, Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва та Антимонопольного комітету.

Голова комісії О. Білозір зазначила, що під час засідання обговорювалися причини високої вартості житла, а також кризова ситуація, яка склалася сьогодні у сфері житлового будівництва в країні. Зокрема, йшлося про недосконалий механізм виділення земельних ділянок під будівництво, відсутність належного контролю за ходом будівництва з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Зважаючи на це, члени робочої групи висловили пропозицію про необхідність введення обов’язкової реєстрації будівництва житлових будинків вартістю понад певну встановлену межу.

Крім того, учасники засідання висловилися за необхідність законодавчого врегулювання питання додаткових витрат до місцевих бюджетів, які несуть будівельні компанії. Зокрема, додаткові витрати (витрати на будівництво комунальних мереж, відрахування до місцевого бюджету, безплатна передача частини квартир місцевим та центральним органам влади) становлять від 30 до 45% вартості новозбудованого житла. Тобто врегулювання лише цього питання, наголошували учасники заходу, дасть змогу здешевити вартість житла принаймні на третину.

Робоча група також внесла свої пропозиції з подальшої роботи комісії та вдосконалення законодавчого регулювання будівельної галузі.

А на засідання іншої робочої групи тимчасової слідчої комісії з питань невиконання забудовниками своїх зобов’язань за договорами про інвестування у житлове будівництво розглянули звернення громадян, які інвестували кошти в будівництво житла.

Інформаційне управління Верховної Ради України.