Як повідомляла наша газета, міністр закордонних справ Володимир Огризко заявив, що міністерство розробило законопроект щодо підготовки виведення з України у 2017 року Чорноморського флоту Російської Федерації. Політики неоднозначно сприйняли цю заяву:

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ (БЮТ):

— Наша фракція завжди дотримувалась і дотримуватиметься патріотичної позиції. Є договір з Російської Федерацією про те, що база їхнього флоту перебуватиме в Севастополі до 2017 року, і обидві сторони мають його дотримуватися. І Росія має завчасно перевести свій флот, скажімо, в Новоросійськ. На жаль, для деяких російських політиків це питання, як червона ганчірка для бика. Але треба жорстко дотримуватися державницьких позицій: після закінчення терміну флот має залишити Севастополь.

Оксана БІЛОЗІР («НУ—НС»):

Я позитивно ставлюся до таких заяв. Це абсолютно природно, що МЗС готує такі документи за 9 років. Бо Росія має завчасно підготувати базу, куди виводити свій флот. Водночас це — законопроект адаптаційного характеру, тобто ми маємо до цієї ситуації звикати і починати її коментувати за «круглими столами», слухати думки фахівців: що це дасть Україні? Ніхто не каже, що процес буде легкий і однозначний, зокрема в парламенті. І це не означає, що Україна має якусь категоричну позицію стосовно Росії. Але є закони, Конституція! Дві країни — разом! — мають малювати спільну позитивну перспективу подальшої співпраці і взаємодії, бо нас об’єднує спільна історія, традиції. І для того, щоб цей процес був прогнозований, правильний, конструктивний і зрозумілий, його треба вже розпочинати.

Олександр ГОЛУБ (КПУ):

— Заява Огризка не просто шкідлива для України, вона, по-перше, руйнує стратегічні стосунки з Російською Федерацією. По-друге, вона не враховує ситуацію, в якій перебуває наша країна. А ми не маємо і не матимемо в найближчі 20-30 років сучасного флоту в цьому регіоні. За цих умов Чорноморський флот є елементом стабільності для України. Отже, заява — недалекоглядний і політизований крок. Більше того, це виглядає як виконання тих умов, які перед нашою державою ставлять з-за кордону. Отже, комуністи підтримуватимуть базування Чорноморського флоту в Криму й надалі.

Валерій БАРАНОВ (Блок Литвина):

— Цю тему ми ще не обговорювали у фракції. Але, думаю, для початку однозначно треба виводити за межі країни всю політичну еліту, яка нищить нашу державу. Це завдання номер один. У нас є конфлікт деяких особистостей, які використовують будь-яку ситуацію для задоволення своїх політичних амбіцій. Тому до тих пір, доки у нас не з’явиться лідер, здатний об’єднати суспільство навколо розвитку економіки і розбудови гідного життя для народу, нас роздиратимуть другорядними, непотрібними темами. Ми й раніше говорили: пропонуємо накласти мораторій на проблеми навколо Чорноморського флоту, голодомору, НАТО, мовного питання і зайнятися економікою, тими соціальними програмами, які напридумували, але не фінансують.

Сергій КІвалов (Партія регіонів):

— Верховна Рада України зараз у відпустці. Тому важко говорити про перспективи прийняття в стінах парламенту законопроекту з підготовки до виведення Чорноморського флоту РФ. На сьогодні в україно-російських відносинах відновився продуктивний рух в напрямку діалогу і визначення спільних точок інтересів у співробітництві. Процес іде повільно, але впевнено.

Між Україною і Росією діють сьогодні близько 200 міждержавних договорів, особливе місце серед яких посідає договір про дружбу, співробітництво і партнерство. Його термін минає 1 квітня 2009 року і до жовтня нинішнього року кожна зі сторін вправі попередити іншу про своє бажання вийти з договору. Протягом цього часу ми й повинні вирішити всі питання.