Відбулося засідання робочої групи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин встановлення високих цін на житло у Києві, інших містах України, а також невиконання забудовниками зобов’язань за договорами про інвестування у житлове будівництво. У заході взяли участь представники міністерств та відомств.

Голова комісії Оксана Білозір зазначила, що сьогодні у сфері житлового будівництва в Україні склалася кризова ситуація. Зокрема, є недосконалим механізм виділення земельних ділянок під будівництво, відсутній належний контроль за ходом будівництва з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Зважаючи на це, члени робочої групи внесли пропозицію стосовно необхідності введення обов’язкової реєстрації будівництва житлових будинків вартістю понад певну встановлену межу.

Окрім того, учасники засідання висловилися за необхідність законодавчого врегулювання додаткових витрат до місцевих бюджетів, які несуть будівельні компанії. Адже додаткові витрати (на будівництво комунальних мереж, відрахування до місцевого бюджету, безоплатна передача частини квартир місцевим та центральним органам влади) становлять від 30 до 45 відсотків вартості новозбудованого житла. Тобто врегулювання цього питання, підкреслювали учасники заходу, дозволить здешевити вартість житла принаймні на третину.

* * *

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму впродовж другої сесії Верховної Ради України шостого скликання провів 15 засідань, на яких розглянуто 74 питання. За цей період на розгляд Верховної Ради України подано 15 законопроектів. Прийнято в цілому парламентом та підписано Президентом України три закони. Розглянуто 2305 звернень, заяв, скарг від фізичних і юридичних осіб.

Особливу увагу, наголошується у звіті, комітет приділяв вдосконаленню законодавчого забезпечення усиновлення дітей. На думку народних депутатів, найвагомішим досягненням стало наполягання на подоланні вето Президента Україна на Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усиновлення», оскільки не можна було погодитися з пропозиціями щодо можливості усиновлення дитини, яка є громадянином України, іноземцем, котрий не перебуває в шлюбі, за винятком, коли він є родичем дитини. Підставою для такої позиції комітету, за словами народних депутатів, стали прикрі випадки сексуальних знущань над усиновленими дітьми з боку іноземців.

Значну роль, вважають члени комітету, відіграв прийнятий парламентом Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» стосовно розміру допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування. Він дав можливість збільшити до двох прожиткових мінімумів допомогу дітям, над якими встановлено опіку чи піклування.

* * *

Законотворча діяльність Комітету з питань соціальної політики та праці впродовж другої сесії була спрямована на удосконалення трудових відносин, підвищення рівня соціально-трудових гарантій громадян, адаптації вітчизняного законодавства до міжнародних соціальних норм і стандартів.

Комітет у січні—липні поточного року провів 10 засідань, в тому числі два виїзні, на яких розглянув 99 питань, із них 75 законопроектів, п’ять «круглих столів».

Верховна Рада за поданням комітету ухвалила два закони і одну постанову. Це Закон «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум», поданий Президентом України. Документ передбачає оприлюднення щомісячних фактичних розрахунків прожиткового мінімуму спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі праці та соціальної політики. Прийнято також Закон «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці 1979 року №153 про тривалість робочого часу та періоди відпочинку на дорожньому транспорті», спрямований на підвищення рівня безпеки руху та соціальний захист найманих водіїв.

Постановою Верховної Ради прийнято за основу проект Трудового кодексу і доручено комітету доопрацювати законопроект із залученням представників Кабінету Міністрів, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців із урахуванням зауважень та пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд парламенту в другому читанні.

Як повідомили в секретаріаті комітету, більш як сорок підготовлених законопроектів очікують розгляду парламентом.

Інформаційне управління Верховної Ради.