ЛЬВІВЩИНА

Гуртом відстоювати права легше

Приклад громадської єдності виявили мешканці сіл Муроване і Сороки Львівські, вирішивши, що їхні депутати надто активно розпродають землі навкруг сіл. Під загрозою опинилися 95 гектарів землі. І тоді cеляни через суд захистили свої права: Пустомитівський районний суд задовольнив позов мешканців сіл Муроване та Сороки Львівські до сільського голови щодо реєстрації ініціативної групи з проведення місцевого референдуму.

Ще у грудні 2007 року на сході села, на який зібралося понад 200 осіб, було прийнято рішення про проведення місцевого референдуму про дострокове припинення повноважень сільського голови та депутатів сільської ради. Ще одним питанням, яке потребувало розгляду на референдумі, на думку мешканців сіл, стала заборона сільраді відчужувати землі територіальної громади. А попит на купівлю їхніх земель чималий — ці села фактично є продовженням Львова.

«Процедура проведення референдуму не така вже й проста, — зазначив член ініціативної групи, мешканець села Муроване Зіновій Петрух, — адже за Законом «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» саме у сільського голови потрібно зареєструвати ініціативну групу. Звісно, сільський голова відмовив у реєстрації. І тому мешканцям довелося відстоювати протягом майже семи місяців свої права в суді».

Не без того, що сільський голова оскаржуватиме судове рішення, однак селяни вже зрозуміли, що згуртувавшись і у законному порядку відстоюючи свої права, вони можуть досягнути чимало. Принаймні наполягти на затвердженні карти сіл і планів їх генеральної забудови.

Ірина ЄГОРОВА.

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА

Вогняні провокації

Депутати різних фракцій обласної ради виступили з публічною заявою, в якій висловлюють свою стурбованість останніми інцидентами в Дніпропетровську.

Нещодавно вночі поблизу 130-ї дніпропетровської гімназії спалахнув і згорів дотла «Лексус-470» депутата облради Валерія Лимаренка. Іномарку, за словами її власника, він придбав за тиждень до надзвичайної події, продавши своє криворізьке помешкання. Застрахувати не встиг і зазнав збитків, на думку правоохоронців, на суму 55 тисяч американських доларів.

Валерій Лимаренко очолює дніпропетровську міську організацію «Народний союз Наша Україна» і схильний вважати, що це політична провокація не лише проти нього, а проти всієї пропрезидентської партії.

Громадівські депутати Сергій Шапран та Тетяна Валігурська підтримали свого колегу й переконані, що правоохоронці Жовтневого району Дніпропетровська, які порушили кримінальну справу, дадуть чесну та об’єктивну оцінку прикрій події. Щоправда, слідчі зі своїми висновками не квапляться.

Ще один «вогняний урок» в редакції міської незалежної російськомовної газети «Днепр вечерний» викликав занепокоєння в громадськості. Пожежники прибули оперативно й швидко локалізували загоряння. Ніхто з журналістів і мешканців будинку не постраждав. Газета продовжує виходити. Триває розслідування.

Михайло СКОРИК.