Приємна для України новина про те, що нова угода з Євросоюзом називатиметься «Угода про асоціацію», захмарилася заявами деяких міністрів закордонних справ країн—членів ЄС про неготовність дати нашій країні чітку перспективу членства. Однак про все по порядку. Отже, результатом зустрічі глав європейських зовнішньополітичних відомств у Брюсселі стало рішення назвати новий базовий документ між Україною та ЄС «Угодою про асоціацію». Про це заявив міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Українські дипломати наполягали, щоб у документі було передбачено надання нашій країні статусу асоційованого члена Євросоюзу, а також надано перспективу приєднання до загального європейського дому. Європейці спочатку пропонували зосередитися на економічному співробітництві. Але останнім часом пом’якшили ставлення до євроінтеграційних намірів Києва. Якщо в угоді Україна справді отримає статус асоційованого члена, то це стане більшим кроком уперед до досягнення мрії про членство в ЄС. Але, як повідомив «Німецькій хвилі» міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, «у цей час більшість держав ЄС не хотіли б надавати Україні європейську перспективу». За приєднання Києва до ЄС виступили балтійські країни, а також Польща. Водночас Люксембург, Бельгія, Нідерланди та Іспанія виступили різко проти. Не в захваті від такої ідеї й Німеччина, але Берлін зайняв менш категоричну позицію. У підсумковому документі засідання відзначено, що міністри не хочуть у цей час передбачати майбутню форму відносин Києва і Брюсселя.

Однак міністри мають намір поліпшити відносини у візовій сфері. Володимир Огризко повідомив, що в Брюсселі було ухвалено рішення про проведення у Франції переговорів про безвізовий режим між Україною і ЄС. «Провести переговори планується перед самітом в Евіані (9 вересня). Наша мета — до 2012 року завершити цей процес», — відзначив В. Огризко.