Якби в Україні хтось узявся складати рейтинг ефективності того чи того представницького органу, то Полтавська міська рада опинилася б у перших рядах. Ще б пак! Адже і на останній сесії впродовж кількох годин депутати міськради спромоглися розглянути мало не півсотні питань. Секрет простий: ефективно працювати дозволяє відсутність політичного протистояння у міськраді, що полюбляє зараховувати до заслуг місцевої влади і міський голова Полтави Андрій Матковський.

Відносний спокій

Політичні симпатії самих полтавців чітко віддзеркалює склад депутатів у міській раді. Найбільшу фракцію має БЮТ, а його серцевина — партія «Батьківщина» — користується сталою популярністю в місті ще з часів помаранчевої революції.

Після виборів 2006 року коаліція у міськраді формувалася «за образом і подобієм» Верховної Ради — БЮТ, «Наша Україна», соціалісти... Однак у Полтаві до коаліції примкнули... комуністи.

Партійно-господарські компроміси

Утім, коаліція в міськраді активно заявляла про себе лише до часу розподілу керівних посад у міськраді та міськвиконкомі. Вибори міського голови взагалі сплутали всі карти на політичному небосхилі міста. Обласні організації КПУ та СПУ підтримували одного кандидата, а їхні міські осередки — іншого! А далі ще цікавіше... БЮТ, соціалісти та комуністи агітували в місті за Андрія Матковського, а от іншого серйозного претендента — Віктора Животенка — підтримували Партія регіонів та ... «Наша Україна». Саме таку «розстановку сил» зафіксувала перемога на виборах міського голови Андрія Матковського.

Здається, відтоді про коаліцію в міській раді вже ніхто волів вголос не згадувати. Час від часу проблеми все-таки виникають, коли ухвалюються рішення з політичним підтекстом — перейменування вулиць, встановлення пам’ятників чи меморіальних дошок історичним постатям. А вирішення господарських питань (у тому числі й земельних) жодних протистоянь не викликає. Депутати знаходять компроміси ще на стадії підготовки питань, у міськраді досить ефективно працюють постійні депутатські комісії.

Свій проти свого

Суперечності між обласним і міським комітетом КПУ на початку року досягли «точки кипіння». Щоб розрубати гордіїв вузол у відносинах між керівництвом обкому та міськкому КПУ, Центральний комітет партії навіть змушений був ухвалити безпрецедентне рішення — ліквідувати... міськком КПУ на чолі з депутатом міськради Олексієм Гавриковим!

Проблеми намічалися і в Партії регіонів, де керівництво одного з районних осередків Полтави виступило проти обласного партійного начальства. А нещодавно обласна партійна конференція обрала нового керівника: ним став голова обласної ради Олександр Удовіченко.

На тлі партій, які представлено нині в міськраді, всі решта мають у Полтаві доволі млявий вигляд. «Самооборонці» теж достатньої активності поки що не проявляють. А от осередок новоствореної Козацької Української партії (КУП) уже встиг заявити про себе кількома гучними акціями, проводить досить жваве «рекрутування» до своїх лав нових членів, спираючись при цьому на обласне відділення Міжнародної академії козацтва. Ніде правди діти, народ у нас доволі честолюбний: одна річ стати просто членом партії, а зовсім інша — козацьким полковником...

Нещодавно в Полтаві відбулася установча конференція обласної організації партії «Єдиний центр». На розстановку політичних сил у самому місті це поки що ніяк не вплинуло, хоча інтрига може виникнути доволі цікава. Адже керівником обласного осередку «ЄЦ» обрано Андрія Баранова, який нині працює заступником голови облдержадміністрації, а на минулих виборах був одним із кандидатів на посаду міського голови.

...А загалом, як і в більшості провінційних міст, партійне життя у Полтаві активізується лише перед виборами. Пригадується, як після чергових виборів на дверях міського осередку однієї з партій, яка ті вибори програла, з’явилося оголошення: «Райком закрито. Всі пішли...». А невдовзі у тому приміщенні з’явився... офіс банку.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.