Основна діяльність Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин упродовж першої та другої сесій Верховної Ради України шостого скликання зосереджувалася на створенні й вдосконаленні законодавчої бази для забезпечення розвитку агропромислового комплексу та соціальної інфраструктури сільських населених пунктів, а також на правовому врегулюванні земельних та майнових відносин.

Комітетом за звітний період проведено одне слухання, 13 засідань, з яких п’ять розширених. Розглянуто 62 актуальні питання, серед них — 42 проекти законодавчих актів, у тому числі 34 таких, з яких комітет визначено головним. Подано на розгляд парламенту 31 законопроект та проект постанови про проведення парламентських слухань у квітні 2008 року.

Члени комітету вважають, що сьогодні найважливішим є питання законодавчого забезпечення запровадження прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні. З цією метою 20 лютого 2008 року на розширеному засіданні комітету за участю керівників Міністерства аграрної політики, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, Державного комітету України із земельних ресурсів визначено перелік проектів законодавчих актів у сфері земельних відносин, які необхідно прийняти для запровадження ринку земель в Україні, а також утворено робочу групу з гармонізації земельного законодавства.

Крім того, для реалізації цього питання комітетом у квітні 2008 року спільно з Інститутом розвитку аграрних ринків за участю народних депутатів, керівників міністерств і відомств, представників силових структур, органів місцевого самоврядування усіх регіонів України, аграрної науки, посольств іноземних держав і міжнародних установ проведено громадське слухання законопроектів «Про ринок земель», внесених урядом, членами Комітету та народним депутатом І. Зайцем.

На думку народних депутатів, парламенту треба насамперед розглянути законопроекти «Про ринок земель», (реєстр. №№2143, 2143-1, 2143-2), «Про державний земельний кадастр» (реєстр. №0855), «Про викуп земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної власності» (реєстр. №0861), «Про внесення змін до статей 116, 124 Земельного кодексу України» щодо набуття права оренди земельних ділянок за результатами аукціону (реєстр. №1368), «Про внесення змін до статті 20 Земельного кодексу України» щодо зміни цільового призначення земельних ділянок (реєстр. №№2028, 2028-1).

За звітний період комітетом проведена також значна робота з опрацювання пропозицій Президента України до законів «Про Державний земельний кадастр» (реєстр. №0855) і «Про викуп земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної власності» (реєстр. №0861).

Для законодавчого забезпечення розвитку агропромислового комплексу комітетом розглянуто пропозиції Президента до законів «Про внесення змін до Закону України «Про виноград та виноградне вино» (реєстр. №0860) і «Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення якості імпортної сільськогосподарської продукції)» (реєстр. №0868). Натомість в основу закону «Про виноград та виноградне вино» закладено правову підтримку вітчизняного товаровиробника, захист внутрішнього ринку від закордонних і вітчизняних сурогатів, які нині заполонили торговельні підприємства. Ним регулюються правові відносини у сфері виноградарства та виноробства країни, а також заходи посилення боротьби із фальсифікацією виноробної продукції в країні.

Комітетом також внесено на розгляд парламенту в другому читанні два урядові законопроекти — «Про внесення зміни до Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» (реєстр. №2297) і «Про внесення зміни до Закону України «Про ветеринарну медицину» (реєстр. №2298), якими передбачається привести чинне законодавства у відповідність з умовами Протоколу про приєднання України до Світової організації торгівлі.

Інформаційне управління Верховної Ради.