Президентські перегони стартували. І Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, і Президент Віктор Ющенко змагаються за електоральні симпатії, що тільки погіршує ситуацію. І обоє винні в тому, що не прийнято зміни до закону про бюджет. Про це народний депутат Павло Жебрівський («НУ—НС») заявив на прес-конференції.

У Верховній Раді під час останньої сесії, за словами парламентарія, вперше було використано ноу-хау, коли БЮТ тривалий час блокував роботу сесії, маючи і свого Прем’єр-міністра, і більшість у Верховній Раді. «В жодній країні світу не було такого, щоб влада сама себе блокувала», — сказав народний депутат, наголосивши на тому, що парламентська відпустка має бути використана для консолідації і визначення питань, які є неспірними між НУ і БЮТ, щоб з вересня парламент запрацював. Хоча, додав одразу, щодо цього є великі сумніви, особливо у зв’язку з останньою поїздкою пані Тимошенко до Польщі, де вона робила досить серйозні нападки, в тому числі на Президента.

Павло Жебрівський вважає, що на нинішньому етапі неможливий розпуск парламенту, оскільки ніхто не здобуде більшості. Нині де-факто коаліція не має 226 голосів, і це призвело до того, що шанс на прийняття рішень у Верховній Раді був досить мізерним. А у тому, що зміни до бюджету не були прийняті, переконаний Павло Жебрівський, є вина і Президента, адже те, що він подав на розгляд Верховної Ради, «не зовсім бюджет», а «напрямки використання бюджетних коштів». Я вважаю, сказав народний депутат, що Президента підставили.

Заклики провести позачергову сесію Павло Жебрівський розцінив як піар БЮТ, бо насправді голосів для прийняття таких змін немає.

Як член Комітету Верховної Ради з питань бюджету, він переконаний, що інфляцію вдалося стримати завдяки монетарним заходам. Але ті соціальні виплати, які пропонує Прем’єр-міністр, можуть знову розкрутити її. За його прогнозами, якщо таке відбудеться, інфляція в Україні буде не 15,9, а 20—22 відсотки. Серед інших проблем виділив проблему дотації на газ для населення і теплокомуненерго, які зростуть до величезних сум.

Житомир.

На знімку: Павло Жебрівський під час прес-конференції в Житомирі.

Фото автора.