Перші торги не порадували

У Запоріжжі відбулися перші біржові торги з продажу-закупівлі продовольчого зерна нового врожаю. Однак стартові ціни селян не порадували. За тонну продовольчої пшениці третього класу дають 1 251 гривню та 1 134 гривню за тонну пшениці четвертого класу, що не відображає реальних виробничих витрат. Щодо фуражного зерна, то воно взагалі збиткове. На елеватори через завантаженість минулорічним збіжжям його не приймають, а зернотрейдери спустили закупівельну ціну до восьмисот і менше гривень.

Фактично ж ціна на зерно ще нижча, бо на елеваторах ввели платні послуги за його зважування та визначення вологості. Тому на перші торги свою продукцію запропонували лише два фермерські господарства із Приазовського та три фермерські господарства із Чернігівського району.

Микола МАНЬКО.

Читайте, що підписуєте

Воно ніби й зрозуміло: будь-який документ потрібно уважно прочитати і вивчити перед тим, як підписувати. Тепер про це знає і селянин, котрий прийшов до корпункту нашої редакції, щоб поділитися своїм гірким досвідом, який, вважає, застереже інших від подібних помилок.

Чоловік (він попросив не називати його прізвища у газеті, бо кому приємно визнавати себе ошуканим) показав нам договір оренди земельного паю, який він свого часу так легковажно підписав, не прочитавши. У ньому йдеться про те, що орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Конкретніше — два з половиною гектари строком на десять років. При цьому орендна плата становить 786 гривень, тобто два відсотки від вартості земельної ділянки. Сплачується вона щорічно у грошовій або (за бажанням орендодавця) натуральній формі рослинницькою продукцією. А ще — обчислюється щорічно з урахуванням індексів інфляції.

— Зрештою, ці пункти договору зрозумілі, — каже селянин, — і жодних сумнівів не викликають. А ось погляньте на інший пункт договору. Я «докопався» до його суті лише тепер, коли уважно прочитав те, що підписував. А тоді, коли підписував, то, напевно, як і багато інших людей, котрі мають паї, навіть не задумувався над змістом.

Селянина занепокоїв розділ «Умови повернення земельної ділянки», в якому записано: «Поліпшення стану земельної ділянки, проведені орендарем за письмовою згодою з орендодавцем землі, підлягають відшкодуванню».

Мабуть, рідко хто відмовиться, щоб орендар поліпшив стан його земельної ділянки (паю), — каже орендодавець. — А коли завершиться строк оренди, власнику паю можуть заявити: «Я у твою землю вклав стільки-то коштів. Відшкодовуй!». Тож може трапитися, що і паю не вистачить, щоб розрахуватися з орендатором. А тому тільки того і треба...

Для нас, власників паїв, єдина втіха — поліпшення стану землі має проводитися тільки за нашою письмовою згодою.

Олександра ЮРКОВА, Євген ЦИМБАЛЮК.

Рівненська область.