Днями в Україні укладено чи не найбільшу за обсягом інвестицій соціальну угоду. Її підписали виконком Білоцерківської міської ради та компанія-інвестор «Євро Фінанс ЛТД». Наші читачі вже могли прочитати про зведення сталепрокатного заводу в Білоцерківському районі («Голос України» за 19 червня 2008 року). Інвестори вже тоді мали намір підписати документ, згідно з яким Біла Церква ще в 2005 році могла б отримати 240 мільйонів (!) гривень. Однак через політичні нюанси укладення угоди залишилося під знаком питання. Мешканці районного центру (майже 200 тисяч чоловік) могли зостатися із своїми проблемами сам на сам.

Як і інші містечка, Біла Церква потерпає від того, що зароблені кошти перераховує в столицю, а звідти повертаються лише крихти. Сприяння інвестора в такій ситуації — реальний шанс збагатити міську казну. Так, завдяки укладеній соціальній угоді з «Євро Фінанс ЛТД» білоцерківська міськрада вже до кінця цього року отримає перші 25 мільйонів гривень. Радник компанії «Євро Фінанс ЛТД» з правових питань Ігор Усенко назвав підписаний документ доленосним для обох сторін.

— Угода передбачає величезні соціальні інвестиції в місто, що дасть серйозний поштовх до його розвитку, — запевнив фахівець, — до налагодження нормальних умов життя білоцерківців. А завод після таких договірних відносин з місцевою владою зможе нормально і конструктивно працювати.

Яскравою ілюстрацією до цих слів може стати факт, що місцевих мешканців, охочих працювати на новому заводі, останнім часом побільшало втричі.

Як повідомив депутат міської ради, голова фракції «Біла Церква регіональна» Володимир Гламазда, з виділених коштів десять мільйонів гривень планується витратити на фінансування заходів та робіт з енергозбереження й розрахунків за спожиті енергоносії. Ще п’ять мільйонів допоможуть боротися з бездоріжжям. Також буде завершено будівництво школи по вулиці Зеленій. Депутат каже, що її зводять вже понад 12 років. Нині ж до грошей із міського та державного бюджету додадуть ще три мільйони гривень, передбачені соціальною угодою. Це дозволить здати її в експлуатацію вже до першого вересня.

За словами Миколи Замашнюка, який представляє фракцію БЮТ в міськраді, розпорядженням міського голови у червні було створено спеціальну комісію, яка вивчала стан медицини в Білій Церкві на прикладі першої і другої міських лікарень. Депутати та фахівці галузі дійшли висновку, що нині він жалюгідний. Змінити ситуацію на краще — одне з найважливіших завдань, яке стоїть перед депутатами міськради, вважає Микола Замашнюк. Тому на «реанімацію» білоцерківської медицини вже найближчим часом буде виділено 1,5 мільйона гривень.

Як запевнив депутат міськради (СПУ) Василь Косоротов, Біла Церква має подібні соціальні угоди з іншими підприємствами. Щоправда, їх обсяги не такі великі, а до міської скарбнички з них надходить загалом не більше п’яти мільйонів гривень. А от новий потужний інвестор може дати суму майже в 50 разів більшу. І перші 25 млн. грн. буде освоєно до кінця цього року.

Згідно з чітким графіком, Біла Церква отримуватиме фінансові вливання аж до 2014 року: перші два роки по 25 мільйонів, наступні два — по 20, і ще три роки — по 50 мільйонів гривень. Нині чимало українських містечок занепадає. Звісно, інвесторські гроші в цій ситуації не панацея. Однак з їх допомогою міста можуть не чекати на подачки з центру, а самостійно вирішувати свої проблеми та облаштовувати інфраструктуру.