У столиці на черговому засіданні клубу «Вищий молочний стандарт» його координатор Вікторія Хоменко (на знімку) частувала журналістів молоком більш як місячної давності.

Попри термін воно не зіпсувалося, було смачним. Передісторія цього дослідження така: у травні під час минулого засідання клубу представники мас-медіа поставили свої підписи на кількох пакетах з ультрапастеризованим молоком тривалого зберігання, аби згодом особисто перевірити якість вмісту. І ось тепер продукція з успіхом пройшла експертизу. Секрет в ультрапастеризації — промисловій переробці, коли сире молоко вищого або першого гатунку впродовж 3-4 секунд нагрівають до 135—137 градусів Цельсію і так само швидко охолоджують у стерильних герметичних умовах. Так знищується стороння мікрофлора, яка призводить до скисання, при цьому максимально зберігаються вихідні корисні речовини — білок, кальцій, вітаміни. Але залишатися придатним до вживання продукту допомагає і спеціальна упаковка. Особливості асептичної упаковки для молока під час екскурсії цехами фабрики Тетра Пак розкрив журналістам директор з виробництва Андре де Олівейра. За його словами, упаковка складається з шести шарів харчового поліетилену, картону і фольги. Поліетилен з обох боків картону не пропускає до продукту вологу та водночас захищає від потрапляння бактерій, які призводять до скисання. Картон підтримує форму упаковки. А тонкий шар алюмінієвої фольги, що має високі бар’єрні якості, повністю виключає проникнення повітря, світла і сторонніх запахів. Саме завдяки такому захисту молоко залишається свіжим будь-якої пори року.

До речі, у 1989 році Міжнародний інститут харчових технологій (США) оприлюднив список найважливіших винаходів у харчовій промисловості. Перше місце в цьому переліку посіла асептична технологія.

Фото автора.