Ми маємо точно знати, які плюси і мінуси дає Україні приєднання до ПДЧ і вступ до НАТО. Про це заявив після робочої поїздки до Брюсселя депутат Верховної Ради Юрій Литвин (Блок Литвина) у Кіровограді. У штаб-квартирі НАТО п’ять українських парламентаріїв побували на запрошення Надзвичайного й Повноважного Посла США в Україні Вільяма Тейлора.

Юрій Литвин переконаний, що у відповідь на згоду України на приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО вона має отримати чіткі гарантії своєї вигоди від цього. Наприклад — її вступу до Євросоюзу. Аргумент щодо нашого захисту Північноатлантичним блоком від тероризму виглядає непереконливим. Не дає це гарантій і з входження до Євросоюзу. Це добре видно на прикладі Туреччини, яка в НАТО з 1959 року.

Ще один нюанс — українсько-російські відносини. Нині Україна займає близько 32 відсотків російського ринку. Хто гарантуватиме його заміну і як?

На запитання про ухвалення після депутатських канікул змін до бюджету Юрій Литвин висловив переконання, що їх усе-таки буде прийнято. Однак зауважив, що озвучена сума збільшення дохідної частини на 32 млрд. грн. викликає сумнів. Адже, за його словами, до неї нібито входить сім мільярдів, що мали надійти до місцевих бюджетів на виконання їхніх програм. Ще сім — ПДВ, який потрібно повертати, а дванадцять — податки, зібрані наперед.

На знімку: Юрій Литвин під час прес-конференції.

Фото автора.