Учора Київ відвідала Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. Прикметно, що більшість зустрічей відбулася в Домі з химерами, що знаходиться навпроти секретаріату Президента. Саме у цьому будинку нині проводять переговори на найвищому рівні. Невідомо, наскільки потвори, що прикрашають цю споруду, впливають на результати високих перемовин, але підсумки поїздки пані Меркель виявилися цілком оптимістичними для України.

Головними питаннями, які обговорювала німецька лідерка, стали приєднання нашої країни до плану дій щодо членства в НАТО та переговорний процес стосовно нової посиленої угоди з Євросоюзом. Під час спільної з Президентом України прес-конференції пані Меркель заявила: «Україна стане членом НАТО, політичне рішення ухвалено в Бухаресті з цього приводу. Не можуть інші країни дискутувати з цього приводу, якщо вони не є членами НАТО».

Президент Віктор Ющенко виступив за продовження діалогу з Німеччиною з питання вступу України до НАТО. «Ми виходимо з того, що дві сторони повинні продовжувати діалог, як на найвищому рівні, так і на рівні високих делегацій, формулюючи компроміси, йдучи цією дорогою», — заявив Віктор Ющенко. Він наголосив, що є оптимістом і упевнений: Україна на правильному шляху, який влаштовує європейське співтовариство, Німеччину, саму Україну.

А напередодні радник канцлера з питань безпеки Крістоф Гойсген в інтерв’ю «Німецькій хвилі» розповів, що приєднатися до ПДЧ на саміті країн-членів НАТО у грудні Україні навряд чи вдасться. «Ця тема знову буде на порядку денному в грудні. Але там йтиметься лише про першу оцінку поступу України. З моєї точки зору, далі цього справа не піде. Буде встановлено поступ, названо недоліки, але це — перша перевірка і за нею будуть інші», — заявив пан Гойсген. При цьому, відповідаючи на запитання про можливий спротив Росії вступу нашої країни до НАТО, він зазначив: «Федеральний канцлер уже не раз спілкувалася з президентом Росії і в цих розмовах чітко сказала, що Росія не має вето в цьому питанні. Звичайно, це неприйнятно, коли з боку третьої сторони лунають натяки на шантаж чи інші заходи, але це окремі голоси. Від уряду і президента Росії таких заяв не було. Але в інтересах Європейського Союзу, НАТО і Німеччини, щоб Україна мала дружні відносини зі своїм сусідом Росією».

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).