Футбол. Київ і Київська область. VІ Європейський чемпіонат серед університетів. Інформаційну підтримку змаганням надає «Голос України».

20—21 липня. Чоловіки. Дивізіон А (стадіон Національного університету державної податкової служби, Ірпінь). Університет «Жауме і де Кастеллон» (Іспанія) — технологічний університет (Естонія, Таллінн). 2:2. Зооветеринарна академія (Україна, Харків) — Рурський університет (Німеччина, Бохум). 1:2; Естонія—Україна. 0:4.

Дивізіон В (спорткомплекс Національного економічного університету). Чієті-Пескара з д’Аннунціо (Італія) — університет (Кіпр). 1:1. Фізкультурна академія Іржі Куказки (Польща) — Національний технічний університет нафти і газу (Україна, Івано-Франківськ). 1:1; Україна-2 — Італія. 2:1.

Дивізіон С (спорткомплекс РВУФК). Університет (Франція, Кан) — вихідний. Університет з Яваскуле (Фінляндія) — державний університет (Азербайджан, Нахічевань). 1:2; Азербайджан — Франція. 0:3.

Дивізіон D (стадіон Національної аграрної академії). Університет Галік (Туреччина) — Сибірський федеральний університет (Росія, Красноярськ). 2:1. Університет ETH (Швейцарія, Цюріх) — МАУП (Україна, Київ). 0:5; Україна-3 — Туреччина. 1:1.

20—21 липня. Жінки. Матчі відбуваються в спорткомплексі РВУФК. Група А. Національний університет харчових технологій (Україна) — технічний університет (Німеччина, Мюнхен). 1:1. Університет «Школа фізкультури» (Польща, Вроцлав) — університет (Іспанія, Валенсія). 4:2; Іспанія-2 — Україна. 3:0. Німеччина — Польща. 1:3. Група В. Університет ЕТН (Швейцарія, Цюріх) — університет (Франція). 0:0. Університет (Іспанія, Мадрид) — вихідний.

От і почалося те, до чого готувалися понад рік. Прийнявши торік естафету від Рима, у Києві вже здійснюють задумане. За оцінкою учасників і функціонерів з-за кордону, вже сьогодні можна говорити, що Київ відмінно підготувався до проведення цього масштабного заходу.

Ще зранку в неділю на чотирьох аренах (трьох столичних та в Ірпені) відбулися перші поєдинки чемпіонату. Найголосніше про себе заявили футболісти МАУП, котрі розгромили студентів із швейцарського Цюріха. «Батько» маупівців Мирон Ільницький не приховував радості. Але слушно зауважив: добрий початок — серйозна заявка. Однак в жодному разі не можна розслаблятися. Кожен наступний поєдинок — серйозний іспит для його команди.

Виявили добрі бійцівські якості футболісти з Івано-Франківська, котрі в процесі зустрічі поступалися сильним польським колегам — 0:1. Однак врятували зустріч. У нашої команди новий досвідчений наставник — Степан Матвіїв. І сам грав у вищій лізі, і тренерський досвід має достатній. Це він доклав чимало зусиль, щоб команда «Княжа» (Київська область, Щасливе) виграла турнір у другій лізі чемпіонату України і вийшла до першої. Тепер пан Матвіїв, сподіватимемося, постарається настроїти на успішну гру «Прикарпаття» (Івано-Франківськ). Переважна більшість нинішніх гравців цього клубу — студенти Національного технічного університету нафти і газу.

Урочисте відкриття відбувалося на новенькому стадіоні в спорткомплексі Національного університету державної податкової служби. Дні і ночі не спали і вклали багато праці в цьому закладі, щоб усе було, як у людей, ба ще й ліпше. За свято насамперед слід подякувати завідувачу кафедри фізвиховання вузу, заслуженому тренерові України, професору Валерію Терещенку.

Пролунали теплі звернення до учасників. Зокрема, міністр освіти і науки України Іван Вакарчук зачитав вітального листа до учасників від Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Прозвучали клятви чесно боротися і поводитися. Від учасників це зробив Артур Цибульський — гравець команди фізкультурної академії імені Іржі Куказки з Польщі, від суддівського корпусу — Максим Чос (Україна). І під звуки Державного Гімну України і студентського «Гаудеамус ігітур...», власне, турнір і відкрили офіційно.

Потім відбувся яскравий концерт із запальними танцями і чудовими піснями у виконанні студентів ірпінського вузу. І насамкінець поєдинок між собою провели чемпіони України та Німеччини. Перемогу з мінімальною перевагою здобули досвідченіші гості.

На знімку: міністри освіти і науки — колишній і нинішній, Василь Кремінь та Іван Вакарчук — щирі прихильники футбольних баталій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.