Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності впродовж другої сесії зосередився на підготовці законопроектів, пов’язаних з реформуванням правоохоронних органів держави. За цей час на засіданнях комітету розглянуто 156 питань, із них у порядку контролю за виконанням законів і постанов — 16.

Як повідомили у секретаріаті, членами комітету підготовлені проекти нових редакцій законів «Про прокуратуру», «Про приватну детективну діяльність», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення структури та функціонування податкової міліції та соціального захисту її працівників)», «Про обіг зброї невійськового призначення». Спеціально утвореними робочими групами комітету завершено підготовку проектів нових редакцій законів «Про міліцію», «Про службу в органах внутрішніх справ», «Про оперативно-розшукову діяльність».

Особливу увагу народні депутати приділили підготовці законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері гарантування безпеки дорожнього руху. Документом пропонується значно посилити відповідальність за порушення правил дорожнього руху, підвищити штрафні санкції, а також передбачити, окрім штрафів за порушення правил дорожнього руху, такі міри покарання, як адміністративний арешт та громадські роботи. Змінами також пропонується за систематичне керування транспортними засобами в стані сп’яніння позбавлення водія права керування транспортним засобом на 10 років та оплата примусового вилучення транспортного засобу.

Комітет проаналізував інформацію з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів. Проведено комітетські слухання: «Про проект редакції нового Закону «Про прокуратуру»; «Шляхи удосконалення вітчизняного законодавства у сфері правопорушень, вчинених неповнолітніми, в контексті гармонізації з міжнародними нормами і стандартами (щодо законодавчого забезпечення впровадження пробації в Україні», «круглий стіл» на тему: «Реалізація державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, стан, проблеми, перспективи». Рекомендації слухань та «круглого столу» направлені Кабінету Міністрів, правоохоронним та іншим органам державної влади.

Крім законотворчої діяльності, комітет також розглядав звернення громадян. У них порушувалися питання забезпечення законності та охорони правопорядку, усунення диспропорцій у пенсійному законодавстві, правильності застосування чинного законодавства. Наводились конкретні факти формального ставлення до розгляду заяв про злочини, тяганини під час проведення дізнання, досудового слідства, необ’єктивного проведення перевірок, винесення незаконних постанов тощо. Багато звернень містили пропозиції щодо удосконалення чинних або видання нових законодавчих актів. Деякі пропозиції були враховані під час розробки законодавчих актів стосовно зміцнення правопорядку та боротьби зі злочинністю.

Проаналізувавши практику застосування чинного законодавства у діяльності правоохоронних органів держави, комітет вважає за необхідне встановити постійний і дієвий контроль за відповідністю законам підзаконних нормативно правових актів, своєчасністю їх прийняття, а також посилити парламентський контроль за виконанням законів «Про прокуратуру», «Про міліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про Державну кримінально-виконавчу службу України».

У міжсесійний період на опрацюванні у комітеті перебуває 39 законопроектів.

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради.