Це запитання набуло актуальності відтоді, коли уряд повідомив про інтервенцію дешевих американських курячих стегенець на українські ринки. Обіцянка наситити прилавки курятиною за 13,5 гривні за кілограм викликала неоднозначну реакцію.

Можна порадіти за покупця. Адже постійне зростання цін на птицю вже давно вивело її з розряду найдешевшого продукту. Отож заокеанські родичі нашої чубатурки покликані не тільки зігнати гонорову ціну з неї, а й збити непомірні апетити власників птахофабрик. Але стало зрозумілим, що залітна курка перетворилась на загрозу домашнім поросятам і бичкам.

Секрет простий. Вже тепер собівартість вирощування свинини дотягує до запропонованої реалізаційної ціни на стегенця. До того ж постійне підвищення вартості практично всіх сировинних складових тваринницької галузі підштовхує до подальшого зростання ціни на м’ясо. На цьому тлі конкурувати із закордонним продуктом просто немає сенсу. Тож вітчизняна тваринницька галузь, котра і до цього переживала непрості часи, просто загнана у глухий кут. Відчули це і аграрії Хмельниччини. У господарствах області виробництво м’яса тільки за п’ять місяців зменшилось на 1,2 тисячі тонн. До того ж спад цей торкнувся не лише яловичини та свинини, а й птиці. Як наслідок за цей же час виробництво молока впало більш як на 10 тисяч тонн, а яєць — майже на 25 мільйонів штук. Якщо і надалі галузь «розвиватиметься» такими темпами, то до кінця року спад буде ще помітнішим. Тож сподіватись, що ринок наповниться дешевим вітчизняним м’ясом, молоком та яйцями — справа марна.

Тим паче що серйозну конкуренцію їм вже склала продукція м’ясокомбінатів. Чи не вперше спостерігається парадоксальна ситуація, коли ціни на ковбаси та м’ясопродукти дорівнюють ринковим цінам на м’ясо, а почасти стали і нижчими за них. В усі часи було навпаки.

Переробників, виявляється, виручило дешеве м’ясо із держрезерву. Три м’ясопереробні підприємства області ще раніше зголосились отримувати звідти дешеву свинину. Тепер, коли з’явиться можливість брати недорогу курятину, від неї, зрозуміло, також не відмовляться. Про давню народну мудрість, що з дешевої рибки погана юшка, схоже, почали забувати.

Тож сьогодні пенсіонер і безробітний зможе потішитись тому, що зекономить пару гривень на кілограмі стегенець. А от що платитиме завтра за кілограм сала чи яловичих реберець, залишається під великим знаком запитання. Втім, відшукати дуже дешеве і не дуже якісне м’ясо у закамарках світових ринків не так вже й тяжко. Тож завжди знайдеться той, хто запропонує небагатому українцеві такий продукт.

Хмельницька область.