Уже на осінній сесії парламенту необхідно буде розробляти антикризову програму на 2009 рік і пакет невідкладних заходів для стабілізації соціально-економічної ситуації до кінця року, — про це, як повідомляє прес-служба Партії регіонів, заявив голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров. «Негативні тенденції економічного падіння і погіршення життєвого рівня людей не лише не зупинено, а їм відкрито «зелений коридор» до осені», — сказав парламентарій. За його словами, через неухвалення змін до Держбюджету-2008 закінчиться цей сценарій «серйозним погіршення ситуації восени, коли спрацює комулятивний ефект затратної інфляції, накопиченої з початку року, сезонного зростання цін і завищених (унаслідок повної втрати економічних орієнтирів) інфляційних очікувань».

***

Українсько-польський кордон, на відміну від східного і північного, є перешкодою на шляху спілкування народів. Про це заявив на прес-конференції голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк. «Необхідно показати полякам і українцям, що кордонів між ними немає», — сказав Б. Тарасюк і додав, що на це спрямовані дії української влади. Він нагадав, що за ініціативи Президента Ющенка після помаранчевої революції скасовано візовий режим для громадян ЄС. Розпочалися переговори про малий прикордонний рух.

Водночас голова комітету зазначив, що стан українсько-польського кордону не відповідає європейським стандартам: із 12 пунктів пропуску тільки шість забезпечують пропуск автотранспорту, а відстань між ними 80—90 км. За словами Б. Тарасюка, вступ Польщі до Євросоюзу погіршив умови перетину кордону для українських громадян.

***

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією впродовж другої сесії шостого скликання розглянув 93 питання.

Як повідомляє Інформуправління Верховної Ради, члени комітету, зокрема, акцентували увагу на законопроектах «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення», «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», які ухвалено парламентом у першому читанні. Для підготовки цих законопроектів до другого читання, було створено робочу групу, яка опрацювала 579 поправок, зауважень та пропозицій, що надійшли від народних депутатів України, науковців, експертів. Комітет також провів слухання на тему: «Антикорупційна політика і практика: проблеми законодавчого забезпечення».

За період другої сесії шостого скликання комітет також розглянув 7733 звернення фізичних і юридичних осіб.