Учора робоча зміна на ВАТ «Хмельницькзалізобетон» розпочалась незвично. Разом із її першими робітниками до цеху увійшов і народний депутат Володимир Литвин. Під час своєї поїздки по Хмельницькій області він не випадково побував саме на цьому підприємстві. Адже воно — лідер і у галузі виготовлення будівельних матеріалів, і будівництва. Підприємство успішно розвивається саме і дає можливість рости і розвиватися багатьом населеним пунктам.

Нещодавно тут став до ладу новий потужний цех. Сучасна лінія може випускати до 120 кубометрів залізобетонних виробів щодоби. «Ми і тепер постачаємо свою продукцію у кілька областей. Але могли б забезпечити нею весь західний регіон, якби вдалося втілити у життя ще один інноваційний проект», — розповів керівник підприємства Анатолій Корбут.

Про нього будівельник розповідав Володимиру Литвину не випадково. Адже вже кілька років тому було прийнято спеціальну програму уряду про впровадження нових будівельних технологій і спорудження дешевого соціального житла. Однак досі не зроблено жодного кроку назустріч виробничникам, щоб ця програма запрацювала. А тим часом її впровадження могло б зберігати 25 відсотків матеріальних ресурсів під час будівництва, 20 — трудових ресурсів, до того ж заощаджувати до третини тепла в новозбудованих помешканнях.

— Усі ці програми надзвичайно важливі і перспективні, особливо, коли йдеться не про будівництво шикарних маєтків для мільйонерів, а про соціальне житло для пересічного українця, — погодився Володимир Литвин. — Тож і політикам, і урядовцям треба більше думати про те, як вирішувати конкретні економічні, фінансові, соціальні питання, а не боротися за вузькопартійні, а тим більше — особисті інтереси.

Не забув поцікавитись, яку заробітну плату отримують робітники такого чудового виробництва. З’ясувалося, що в середньому вона сягає 2,7 тисячі гривень. Далеко не кожне підприємство зможе похвалитися такими показниками, але і будівельники, котрі стільки праці вклали у розвиток свого підприємства, і представники всіх інших професій заслуговують і на значно вищу зарплату, і на краще життя, — переконаний народний депутат.

На цьому він ще раз наголосив і під час зустрічі із селянами Теофіпольського району. Аграріям цього краю є що показати високим гостям. У ТОВ «Нива» села Поляхова, селянсько-фермерському господарстві «Кузьминці», ТОВ «Старт» села Новоставці, сільгоспкооперативі «Мир» села Лідихівка киплять жнива. Із механізаторами, зайнятими на збиранні зернових, Володимир Литвин зустрівся в полі. На згадку про цю зустріч у кращих із них залишаться пам’ятні подарунки від лідера Народної партії. Але ж і йому буде про що згадувати.

Аграрії говорили не стільки про свої здобутки, скільки про проблеми, які переживає сьогодні село. Постійне зростання цін, відсутність перспективних програм і чіткої політики призводять до важкого фінансового стану навіть міцні агроформування. Про слабші годі й казати.

Ось уже кілька літ шукає справедливості у всіх інстанціях і керівник НВА «Перлина Поділля» із села Квітневе, що у Білогірському районі. Свого часу господарство було одним з найбільших виробників буряку у своєму регіоні. Але після того, як цукровари не розрахувались із ним за здану сировину і заборгували майже дев’ять мільйонів гривень, у Квітневому вирішили забути про цю культуру. «Держава повинна навчитись відстоювати інтереси тих, хто трудиться на землі», — таким став лейтмотив зустрічі Володимира Литвина із механізаторами і тваринниками.

Хоча графік робочої поїздки був надзвичайно напруженим, Володимир Литвин знайшов час зустрітись із молоддю в Хмельницькому університеті управління та права. Майбутні юристи, молоді політики, члени регіональної молодіжної організації Народної партії не тільки слухали досвідченого і мудрого політика, а й ділилися своїми думками про проблеми державотворення, давали свою оцінку сучасній політичній ситуації.

Хмельницький.

***

А днем раніше лідер однойменного блоку Володимир Литвин і голова Наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко відвідали сільгосппідприємства на Вінниччині (на знімку).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.