Вважається, що головне завдання Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в нашій країні — це підтримка вітчизняної економіки. Однак, якщо йдеться про великі гроші, а тим більше про кредити, то за ними завжди стоїть тверезий розрахунок.

Ще недавно щорічні збори ЄБРР звернули увагу громадськості на зміщення акцентів діяльності ЄБРР на схід і південний схід Європи, тобто в наш бік. Мовляв коли країни, де працює ЄБРР, стоять перед проблемою спаду світової економіки та прогресуючої інфляції, підтримка потужних фінустанов необхідна як стабілізуючий чинник. Однак у тій самій мірі, в якій держави, подібні Україні, необхідні європейській і американській економікам. Адже ринки України та інших східноєвропейських країн, що розвиваються, сьогодні виконують функцію «молодої крові», так необхідної нині старіючим організмам економік країн Європи й Америки. Для забезпечення цього глобального кругообігу ЄБРР має вкладати гроші насамперед у дочірні структури європейських грандів. І в цьому він досяг чималих успіхів.

На офіційних сайтах представництв ЄБРР — загальні фрази: про сприяння економічному розвитку шляхом підтримки малого і середнього бізнесу, необхідної для приватного сектору інфраструктури, про зміцнення фінансових установ і правової системи. Все викладене, як правило, проілюстровано картинками з народних промислів і малого бізнесу на кшталт пекарень. Статистика, однак, менш вражаюча. За даними представників Євробанку, торік кредити малому, середньому і мікробізнесу в Україні становили 6,6 відсотка від загального обсягу. В ЗМІ, однак, згадувалися і скромніші результати за 2007 рік. Тим часом майже половину кредитних коштів надавали потужним міжнародним корпораціям, філії яких працюють в Україні. Європейським банкірам зовсім не до підтримки малого і середнього бізнесу, поки, скажімо, прибутковість вкладень на українському ринку нерухомості буде карколомною, а споживчі кредити приноситимуть прибуток до 50 відсотків річних у євро. Саме тому український ринок банківських послуг, що сьогодні виявився абсолютно незахищеним від експансії іноземного капіталу на законодавчому рівні, є одним зі стратегічних інвестиційних напрямів діяльності ЄБРР в Україні.

Незважаючи на звабливі, прозорі та екологічні принципи, що їх декларують європейські банкіри, багатомільйонні кредити найчастіше дістаються саме структурам з німецьким, австрійським, французьким, американським та іншим іноземним капіталом. А українським банкам одержати такі кошти набагато складніше. Наведу лише кілька прикладів. В другій половині червня ЄБРР повідомив, що планує виділити кредит на суму $20 мільйонів «ПроКредитбанку» для фінансування проектів малого і середнього бізнесу в Україні. 60 відсотків цього банку належить німецькій компанії «Прокредит Холдинг», а по 20 — ЄБРР і американському фонду WNІSEF. ВАТ «Райффайзен Банк Аваль» (найбільший акціонер — австрійська компанія Raіffeіsen Іnternatіonal Bank-Holdіng AG) нещодавно вже одержав від ЄБРР $50 мільйонів на іпотечне кредитування.

Ще вагоміша сума ($70 млн.) дісталася АКБ «Укрсоцбанк», чий контрольний пакет із січня нинішнього року належить одній із найпотужніших фінансових структур Європи — UnіCredіt Group: Bank Austrіa. І лише на $5 мільйонів менше кредитних коштів дісталося ОТР банку — дочірньому підрозділу східноєвропейської банківської групи з Угорщини.

Фактично французькому «Укрсиббанку» (51 відсоток акцій — фінансова група ВNР Parіbas Group) торік ЄБРР також відкрив кредитну лінію на суму $50 млн. До речі, як заявив нещодавно представник ЄБРР, іноземний капітал відсутній лише в трьох з одинадцяти офіційних посередників в Україні.

Наприкінці травня інформагентства повідомили про те, що ще два-три українські банки можуть одержати кредити від Євробанку на розвиток іпотеки. З огляду на вищенаведені приклади можна сміливо стверджувати, що ці гроші дістануться аж ніяк не вітчизняним, з точки зору походження капіталу, структурам.

А тим часом, варто зазначити, що Україна є однією з 61 країн-донорів ЄБРР і щороку перераховує європейському інвестору чималі кошти.

Утім, такий агресивний підхід ЄБРР практикує і в інших галузях української економіки. Один з найбільших кредитів — $200 млн. — нещодавно виділено компанії «Міттал Стіл Кривий Ріг» на розвиток виробництва і підвищення енергоефективності. 94,6 відсотка акцій підприємства належить світовому металургійному гіганту — компанії «Міттал Стіл». Дочірня компанія шведської ІKEA Group одержала $100 млн. на придбання ділянки і будівництво торгових центрів «МЕГА».

Погодитеся, назвати всі ці «вливання» інвестиціями в українську економіку можна тільки з великими застереженням.