Співробітництво у рамках міжпарламентських структур та регіональних об’єднань, зокрема ОЧЕС та ГУАМ, обговорили під час зустрічі Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк та міністр закордонних справ Румунії Лазар Команеску. Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради, міністр запевнив про готовність румунських парламентаріїв ділитися напрацьованим досвідом законодавчого забезпечення європейської та євроатлантичної інтеграції і наголосив на доцільності налагодження контактів на рівні представницьких органів самоврядування між прикордонними областями України та Румунії. У свою чергу, глава українського парламенту висловив сподівання щодо активізації міжпарламентського діалогу та двосторонніх стосунків обох держав.

А. Яценюк повідомив, що у Верховній Раді триває процес створення міжпарламентської групи «Україна—Румунія». «Дуже важлива також підтримка румунської сторони у діалозі з ЄС щодо нової посиленої угоди між Україною та ЄС», — сказав глава парламенту. Л. Команеску поцікавився представництвом румунської громади у Верховній Раді за аналогією з румунським парламентом, де за законодавством гарантовано представництво кожної з офіційно визнаних національних меншин — по одному депутатові у палаті парламенту.

***

Міністр закордонних справ Румунії Лазар Команеску зустрівся з міністром закордонних справ України Володимиром Огризком, після чого відбулося засідання Комітету з питань безпеки, європейського, євроатлантичного і регіонального співробітництва, який входить до складу президентської комісії Ющенко—Басеску. В. Огризко на прес-конференції після зустрічі зазначив, що в позиціях України та Румунії є порозуміння й у двосторонніх питаннях, і міжнародних. Л. Команеску запевнив, що Румунія підтверджує свою підтримку європейського та євроатлантичного курсу України, а також перспективу приєднання України до ПДЧ уже в грудні нинішнього року та підписання нової посиленої угоди з ЄС на правах асоційованого членства, повідомляє РБК-Україна.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.