17 липня Київрада рекомендувала столичній міській державній адміністрації підняти ціни на соціальні сорти хліба. Рекомендації у шафці не залежалися — за буханку «Українського» кияни мають викласти на 1,30 грн. більше, ніж днем раніше. Нова роздрібна ціна чорного голови столу — три гривні. За «Пшеничну» паляницю треба віддати 2,4 грн., а батон «Нива» продають по 2,5 грн. Виробники хліба задоволені, що їхні інтереси врахували. А ось простим киянам випала чергова нагода схуднути і поліпшити свої фігури.

У п’ятницю зранку ще можна було придбати вчорашній хліб за старими цінами. Свіжу ж продукцію купували за новими.

— А що робити? — запитує Оксана Шапошніченко. — Голодувати? Все одно потрібно хліб купувати, без нього нікуди.

Продавці одного зі столичних магазинів кажуть, що все обходиться без особливих скандалів. Зрідка хтось почне нарікати, мовляв, не ту країну назвали Гондурасом, але далі розмов діло не йде. Пенсіонерку Олену Василівну дуже тішить той факт, що секретар Київради пообіцяв подбати про добробут малозабезпечених киян. І справді — у четвер перед відкриттям засідання Київської міської ради Олесь Довгий повідомив журналістам, що вже найближчим часом планується виплата «хлібної компенсації». Майже 400 тисяч соціально незахищених мешканців столиці отримають надбавку до своїх пенсій чи інших соціальних виплат у розмірі... 15 гривень щомісяця. Такий широкий жест керманичів столиці обійдеться міському бюджетові у 36,5 млн. грн.

А ось Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко переконана, що саме міський голова Леонід Черновецький та його команда і винні в піднятті цін на хліб. Про це вона розповіла 17 липня під час робочого візиту на Тернопільщину. І додала: «А незадоволеним таким кроком Київської мерії можу сказати: хто за Черновецького голосував, нехай до нього по пояснення і звертається».

Л. Черновецький з відповіддю не забарився. І вже учора на офіційному Інтернет-сайті КМДА з’явилася така інформація від міського голови: «Ми не можемо допустити, щоб столичні хлібозаводи припинили свою роботу. Саме через неконтрольоване зростання цін на всі компоненти для виробництва хліба під загрозою банкрутства опинилися столичні хлібозаводи. Вважаю, що вся провина повністю лежить на уряді, який поставив хлібопекарів у таку ситуацію».

А от Ірині Шерстюк до подорожчання хліба — байдуже. Каже, що вже майже не купує ні «Українського», ні французьких багетів. Придбала собі хлібопекарську машинку і забавляється на славу ще й з економією для сімейного бюджету.

— Найпростіший рецепт, — розповідає Ірина, — за вартістю тягне приблизно на дві гривні. Потрібні: вода, трохи солі й цукру, сухі дріжджі та 600 грамів борошна. Через кілька годин на столі в мене буде свіжий, духмяний хліб. До того ж я точно знаю, що він ніде не падав, зроблений згідно із санітарними правилами і з якісних складових.

На знімку: голова ВАТ «Хліб Києва» Ігор Мазурика презентує нові перспективні розробки видів хлібної продукції перед пленарним засіданням КМДА VІ скликання.

Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).