Кожен по собі знає: ще на початку подорожі, залежно від рівня організації транспортного обслуговування, формується загальний настрій туристів на весь майбутній відпочинок, як і перше враження про Крим.

Та саме тут на відпочивальників і чекає чимало традиційних розчарувань. Знову звалилося на нашу голову знайоме: підвищення цін на квитки, старі задушливі вагони додаткових потягів, яких, хоча й збільшилося з 88 минулорічних пар до 93 нинішніх, а все одно не вистачає, і нові додаткові поїзди вводяться в міру збільшення кількості пасажирів.

Задавнені транспортні проблеми інвалідів на візках, незручні й для здорових людей заїзди на всіх платформах, окрім першої; диференціація — «що популярніший маршрут, то дорожчі на нього квитки», тіснява й безлад привокзальних площ від засилля торгашів, дрібних злодіїв і скупчення автомобілів нелегальників з їх нахабно-нав’язливим «сервісом», які, за запевненнями ДАІ, взагалі тут не повинні паркуватися.

— Що тут вдієш, — зітхає начальник управління транспорту Сімферопольської міськради Світлана Поправко, — через привокзальну автостанцію щодня проходить 1650 рейсів — удесятеро більше за її можливості. Єдиний порятунок — новий вокзал, який мають спорудити вже до наступного літа.

— Невирішеність роками проблем курортників, невпинно зростаюча прірва між ціною і якістю кримських курортних послуг прискорює прихід того дня, коли унікальний півострів виявиться вельми непривабливим порівняно з іншими курортами Чорноморського узбережжя, — стомилися повторювати спеціалісти курортного бізнесу.

Хоча є й маленькі приємні сюрпризи: потяги стали прудкішими, літні графіки зручнішими для пасажирів, залізничні й авіаквитки на рейси з Криму можна придбати на кожному кроці. Нині в місцях масового відпочинку майже цілодобово за особливим режимом працює більше півсотні додаткових стаціонарних і пересувних кас з попереднього продажу залізничних квитків.

Не можна не помітити й того, що в гонитві за іноземними конкурентами у Криму таки збільшується кількість місць справді комфортного відпочинку, а відповідно й ціна за місце біля моря. Особливо активно почали ряснішати оази європейського рівня з минулого року, коли півострів відзначав своє 200-ліття як лікувального курорту. Ще настійніше вивищує він свій привабливий для туристів імідж нині — в оголошений Президентом Рік курортів і туризму в Україні. Помітно вдалося розширити географію просування Криму на зовнішньому ринку — до нас охочіше полинули іноземні туристи.

Нині на повну потужність працює майже 600 закладів відпочинку з нинішнім максимальним одночасним заповненням 150 тисяч місць. Хоча на державному рівні так і не розв’язується проблема легалізації їх затятих конкурентів — сотень приватних міні-пансіонатів й готелів, які примудряються таки залишатися в тіні, а законно існуючі пансіонати й санаторії... дедалі масовіше перетворюються на елітні приватні житлові комплекси, буквально вдираючись в парки загальнодержавного значення. Тенденція збільшення цих згубних для курортного майбуття Криму проектів особливо зримо проглядається на Південнобережжі, де найдорожча земля і найвища рентабельність.

Ця пошесть вже торкнулася навіть таких уславлених й безцінних перлин курорту, як «3олотий пляж», санаторій Міністерства оборони України, пансіонатів «Прибережний», «Марат», Нікітський ботанічний сад...

Через таких метких «забетонувальників» найчарівніших оаз загальнонаціонального значення Крим стрімко й назавжди втрачає свою головну цінність — рекреаційну й лікувальну базу.

Зважимо й на те, що перевагою півострова є те, що він ще залишається доступним демократичним курортом для людей з середнім статком, а його традиційно потужний рекреаційно-лікувальний потенціал не поступається навіть найвизнанішим світовим курортам.

Тут справді можна купити здоров’я

Людей з усіх усюд приваблює те, що в кримських оздоровницях традиційно високий фаховий рівень лікарів, а медичне обслуговування — найвищого рівня.

Це відзначили найавторитетніші медики України й держав близького зарубіжжя — учасники недавнього представницького конгресу «Актуальні питання організації курортної справи, курортної політики та фізіотерапії», які дали високу оцінку напрацюванням кримських колег. Адже лише за останній рік у санаторіях півострова впроваджено 220 нових методів лікування та оздоровлення курортників. На придбання нового обладнання оздоровниці витратили 15 мільйонів гривень — удвічі більше, ніж торік.

Останнім часом санаторії вдалося оснастити сучасним лікувальним устаткуванням, скрізь застосовуються найновіші технології оздоровлення. Цього бракує нашим найближчим конкурентам — росіянам, які зробили акцент на розважальний відпочинок курортників, а не лікування й зміцнення їхнього здоров’я, тож в багатьох своїх «оздоровницях-відпочивальнях» з цих та інших причин не зуміли зберегти лікувально-оздоровчу базу.

Курортників приваблює й кримський сухий субтропічний клімат, що найбільше підходить для лікування багатьох недуг. Поруч з відомим у всьому світі Міжнародним дитячим центром «Артек» відчутно зростає популярність Національного дитячого курорту Євпаторія, якому кубанська Анапа вже не конкурент. Завдяки природнім цілющим властивостям цього регіону тут ще двісті років тому почали створювати санаторії, з яких, власне, й почалася рекреаційна слава Криму. Ефективне санаторне лікування й забезпечило цьому курорту тривалу, постійну, значну й всезростаючу популярність.

Гості півострова відзначають, що вже на початку нинішнього курортного сезону встигли помітити, як відчутно поліпшують свій професійний рівень, а відповідно й клас сервісу для відпочивальників, фахівці сфери курортних послуг після європейських і вітчизняних семінарів «Школа гостинності». Вражають туристів й темпи спорудження, ремонту й реконструкції курортних закладів, та все значніші суми коштів, що витрачаються на цю справу.

Люди охочіше почали їхати до Криму, бо тут помітно збільшується кількість комфортних оздоровниць, розрахованих на різну товщину гаманця. Віднедавна вперше два висококласні готелі «Сосновий гай» і «1001 ніч» вже працюють за системою «все включено». Суперкомфортний «Кримська Рів’єра» з чотирма «зірками» першим з готелів півострова зараховано до міжнародної сервісної мережі Radіsson. До сезону в Ялті відкрився у реконструйованому старовинному приміщенні готель «Вілла Олена». Встигли зацікавити туристів й новинки — комплекс «Денисівська страусина ферма», програма «П’ятий океан» центру планеризму «Коктебель»...

Занехаяна перлина

Але всі ці витрати й зусилля в очах відпочивальників зводять нанівець негативні враження від вкрай кепських, розбитих, уже давно не ремонтованих доріг, вулиць, тротуарів, від фасадів будівель, заліплених афішами та оголошеннями.

Курортників і туристів прикро дивує безпорадність місцевих органів самоврядування, які повинні нарешті виявити тих, хто так вперто й вульгарно методично замальовує будинки й паркани провокаційними політичними гаслами, нецензурщиною, хто розклеює афіші, і змусити їх нарешті відчистити і заново побілити та пофарбувати загиджені стіни будинків.

Неприємний слід в душах гостей і жителів сонячного краю залишає й задавнений суцільний бруд, неприбране сміття, запущеність багатьох місць півострова, яка надто різко контрастує з його природною чарівністю й привабливістю.

Вчасне вивезення й утилізація непотребу стає щодалі гострішою проблемою Криму. Місцева влада усвідомила давно: зростаючі гори сміття вже стали загрожувати рекреаційному статусу півострова, потреба сміттєпереробних заводів найактуальніша саме тут — в даруючому здоров’я регіоні. Але справа так і не рухається з місця. Чиновники лише з року в рік констатують: мільйони курортників поїхали, тонни сміття лишилися. Та гроші на спорудження сміттєпереробних заводів так і не знаходяться.

Дуже розчаровують також часті збої у водопостачанні, відсутність гарячої води у всіх без винятку регіонах Криму. Бич багатьох регіонів — висока концентрація об’єктів стихійної торгівлі, які є серйозною загрозою для здоров’я людей, забруднені й спотворені стихійними вуличними торгашами набережні й парки, питання санітарної очистки курорту, обмаль комунальної техніки. Серйозною проблемою залишається легалізація тіньового бізнесу.

Не вирішено й такі питання, як ліквідація несанкціонованих будов, легалізація приватних міні-готелів. На цьому всьому Крим продовжує втрачати левову частку курортного прибутку. Між тим сьогодні приватний курортний сектор вже становить серйозну конкуренцію державним і відомчим оздоровницям.

За неофіційними даними, він має вже понад 300 тисяч ліжко-місць, що вдвічі більше, ніж у всьому кримському курортному комплексі. Але від власників цього велета в скарбницю автономії майже нічого не надходить, бо вони свій бізнес вперто не реєструють, щоб не платити податків.

Давно час легалізувати приватні пансіонати, привчити людей до прозорої роботи на ринку курортних послуг, але справа ця вирішується мляво.

Патенти на право займатися таким бізнесом ігноруються. А зайти з перевіркою в приватне приміщення не має права ніхто. За такого становища легальні оздоровниці сплачують комунальні послуги за себе й сусідів-нелегалів, власники яких, приймаючи на відпочинок курортників, розраховуються за воду, газ і опалення за тарифами, встановленими для житлових будинків.

Тож вартість путівок зростає і через це.

Крим.