Збільшення пенсій знову підвищить ціни на продукти й ліки

З першого липня розмір мінімальної пенсії за віком зріс на 62 гривні. Попри те, що зміни до держбюджету так і не ухвалили, уряд Тимошенко вирішив зробити «прорив» у соціальному захисті пенсіонерів... за рахунок грошей Пенсійного фонду України. Днями Кабінет Міністрів прийняв відповідну постанову.

Поліпшення добробуту обіцяють провести у два етапи — в липні й вересні. Уже зараз підняти мінімальну пенсію до 544 грн. І перерахувати соціальні виплати відповідно до нового нормативу. Отже, на 62 гривні збільшиться мінімальний щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги тим, хто отримує пенсії з інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, особам, яким пенсії призначені за неповного стажу роботи, а також одержувачам державної соціальної допомоги. Новий розмір пенсії буде застосовано для розрахунку максимального розміру доплати за понаднормовий стаж. А мінімальні пенсії «військовим» пенсіонерам і інвалідам-чорнобильцям зростуть від 40 до 140 грн. залежно від категорії.

— У такий спосіб шляхом збільшення на 62 гривні мінімальної пенсії і виплат надбавок у збільшених розмірах найменш соціально захищеним громадянам буде компенсовано втрати від інфляції, — заявляє міністр праці й соціальної політики України Людмила Денісова.

Підвищену в липні пенсію люди одержать у серпні. Але вже тепер експерти прогнозують зростання цін на несезонні продукти харчування й ліки. Мовляв, наші пенсіонери гроші не збирають, а несуть їх одразу в магазини, на базари й в аптеки. Уже в наступному місяці на споживчий ринок потрапить додатково майже мільярд гривень. І до такого вливання інфляція не залишиться байдужа.

Наскільки ці 62 гривні зможуть компенсувати втрати від інфляції, з цим запитанням «Голос України» звернувся до експерта Юрія Гаврилечка з Фонду громадянської безпеки.

— Мінімальну пенсію підвищили на 13 відсотків, а зростання інфляції, за даними Держкомстату, становить уже 15,5 відсотка. Ось проста арифметика. Водночас це зростання соціальних виплат ніяк не пов’язано зі зростанням економіки й реальним підвищенням заробітних плат хоча б на відсотків 40, — зазначає співрозмовник. — Внесення змін у держбюджет автоматично дало б команду Пенсійному фонду до перерахування пенсій. А так це робиться в ручному режимі. Виникає запитання: невже доходи ПФ так зросли, що він здатен без негативних наслідків виконати дане рішення Кабміну? Наприклад, відносно чорнобильців і військових, яким пенсії виплачуються за окремими законами. Ймовірно, що згодом використання коштів ПФ може бути визнано нецільовим.