Учора на святі першого снопа у сільгосппідприємстві «Крижопільське» на Вінниччині народний депутат, голова Народної партії Володимир Литвин сів за штурвал комбайна і намолотив тонну зерна. У сусідній загінці такий само комбайн, марки «Кейс», вів голова Наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко.

Землі цього господарства орендує концерн «Укрпромінвест», де головою правління батько відомого політика і бізнесмена — депутат Вінницької облради Олексій Порошенко. Після пройдених загінок В. Литвин і

П. Порошенко зв’язали перший сніп з нового урожаю, тут його називають воєводою, і передали господарям.

— Найважче за штурвалом тримати лінію, — поділився враженнями Володимир Литвин. — Щоб не йти вхолосту і не залишати за собою огріхів. Так само, як і в житті.

В. Литвин не вперше за штурвалом комбайна. Каже, колись ще в колгоспі пробував косити «Нивою». Одного разу на жнивах на Дніпропетровщині проклав загінку комбайном іноземного виробництва. Але на такому, як «Кейс», ще не працював.

— У мене враження таке, ніби я плив морем, — продовжує Володимир Литвин. — Головне, що побачив результат своєї роботи. То були хвилини найсильнішого відчуття, коли зерно сипалося в кузов автомобіля. Кажуть, намолотив приблизно тонну зерна.

— Люди в селі не повинні йти на жнива, як на панщину, — наголошує В. Литвин. — У них має бути пристойна зарплата, робота, від якої мали б отримувати задоволення. На жаль, поки що ми бачимо інше.

Ті звіти про наші успіхи, які звучать у Києві, варто було б робити у сільських клубах, переконаний співрозмовник. Тоді політики могли б порівнювати сказане з реаліями життя. Адже навіть такі міцні господарства, як «Крижопільське», нині ледве зводять кінці з кінцями.

— Це ж чудовий урожай, по 74 центнери на круг плануємо зібрати з цієї площі озимої пшениці, — каже керівник підприємства «Крижопільське» Іван Плахотнюк. — І тваринництво у нас із високими показниками, по 8000 літрів молока надоїли за рік від кожної корови. По всіх показниках маємо кращі результати, ніж у середньому по області й державі. Та все одно без кредитів не можемо обійтися.

За словами І. Плахотнюка, нині тонна зерна мала б коштувати не менш як 1,5 тис. грн., а платять поки що в кращому разі 1,2 тис. грн. за тонну. За посів 1 гектара буряків обіцяли по 760 грн. компенсації, але не заплатили ані копійки.

— Таких господарств, як «Крижопільське», в області не більше 30, — каже голова Вінницької облради Григорій Заболотний, який теж узяв участь у святі першого снопа. — В інших — результати гірші. То як їм виживати?

Загалом на Вінниччині налічується 700 підприємств. «Саме тому ми запросили у СТОВ «Крижопільське»

В. Литвина, щоб він побачив реальну картину: навіть у таких господарствах мають проблеми з отриманням прибутку. Тому треба відстоювати у парламенті ідеологію підтримки села».

В. Литвин також побував у сільгосппідприємстві «Яланецьке» Томашпільського району. Тут він вразив умінням... доїти корову, якого колись у дитинстві його навчила мати.

Вінницька область.