Солотвинське родовище унікальне як в Україні, так і в усьому світі. Тут уже більше двох століть шахтним способом ведеться видобуток солі. Із 9 рудників, які функціонували протягом цього часу, сьогодні діють шахти №№ 8 і 9, розробку яких розпочато, відповідно, в 1886 та 1975 роках. До недавнього часу державним підприємством «Солотвинський солерудник» Асоціації «Укрсіль» Міністерства аграрної політики України здійснювався видобуток солі з цих шахт. Якщо у 2000 році видобуток солі становив 246,5 тис. т, то у 2007-му — лише 21 тис. т. Дане гірничодобувне підприємство постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року №1734 внесено до переліку тих, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Також воно є містоутворювальним підприємством селища Солотвино Тячівського району. На ньому донедавна працювало понад 2 тисячі чоловік.

Крім того, в підземних виробках соляних шахт №№ 8 та 9 з 1968 року діють відомі Українська алергологічна та Закарпатська обласна алергологічна лікарні, в яких щороку лікується майже 6,5 тисячі хворих на бронхіальну астму. Всього, за статистичними даними, сьогодні в Україні такого лікування потребує близько 2 млн. осіб.

Однак діяльність Солотвинського солерудника та алергологічних лікарень сьогодні перебуває на межі зупинки.

В особливо небезпечному становищі опинилися лікарні: республіканська, де сьогодні перебуває більше 300 хворих, та обласна, в якій майже 70 пацієнтів. Більшість із них — діти. Це викликало широкий громадський резонанс не тільки на Закарпатті. Днями пацієнти згаданих медичних установ перекрили рух на дорозі Рогатин—Мукачеве. До них приєдналися медики, відпочивальники та жителі с. Солотвино, які вимагають від уряду зробити максимум для порятунку унікальних оздоровниць.

Голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський надіслав Прем’єр-міністрові України Юлії Тимошенко телеграму.

У ній ідеться про те, що відтоді, як у Кабінет Міністрів, керівникам відповідних міністерств і відомств було надіслано рішення позачергової сесії обласної ради щодо ситуації, яка склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві «Солотвинський солерудник», минув майже місяць, а конкретних ні дій, ні відповідей немає. Голова ради вважає неприпустимим таке ставлення до рішення облради. Адже, тим часом, ситуація продовжує ускладнюватись і внаслідок нових провалів ґрунту та активізації карстових процесів стає ще більш загрозливою й небезпечною для селища та його людей.

У телеграмі наголошується на необхідності терміново розглянути, як і просила сесія облради, в Кабінеті Міністрів України її рішення про визнання ситуації на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення «Солотвинський солерудник» надзвичайною державного рівня і вжити невідкладних заходів для виправлення становища. Адже зволікання загрожує непередбачуваними як екологічними, так і соціальними наслідками.

Прес-служба обласної ради.