Якщо не на бюджетну форму навчання, то на контрактну

За даними громадської мережі «Опора», цього року на вступ до вищих навчальних закладів можуть претендувати 425 тисяч абітурієнтів. Це випускники, що отримали за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови понад 124 бали. А от ліцензійний обсяг прийому студентів до ВНЗ орієнтовно становить 600 тисяч місць. Тож місця знайдуться для всіх. Проблема в тому, що квота «бюджетників» у переважній більшості університетів уже вичерпана. На позаконкурсних умовах до вищих шкіл прийнято абітурієнтів-пільговиків.

— До нас звернувся юнак, — каже Ольга Айвазовська, член ГМ «Опора», — який намагався подати документи на вступ до одного з провідних університетів країни на спеціальність туризм. Незважаючи на його надпристойніші результати тестування (197 із 200 можливих балів з української мови, 194 — з математики та 199 балів — з географії), у прийманні документів йому було відмовлено. Як з’ясувалося, талановитому хлопцю пільговики не залишили бюджетного місця.

«Опора» запевняє — вона не проти пільгових категорій як таких. Однак право на безоплатне навчання повинні мати і талановиті діти. Далеко не всім сім’ям по кишені сплачувати за контрактом. «Основна проблема нинішньої вступної кампанії — це передусім розмитість у правовому сенсі умов та правил вступу до ВНЗ. Конкурс сертифікатів дуже рідко проходить без додаткових фахових вступних випробувань, співбесід, тестувань та творчих конкурсів», — розповідає Максим Баришніков, юридичний радник ГМ «Опора». Ще один камінець у купі проблем — довузівська підготовка. Мовляв, поширена ситуація, коли випускник із низькими результатами ЗНО, але з непоганими випускними іспитами з довузівських курсів вступає до ВНЗ. А за його спиною залишаються діти з майже бездоганним результатом тестування, які, втім, не займалися на підготовчих курсах. Тому, переконаний Андрій Гевко, координатор освітніх програм «Опора», умови вступу повинні бути переглянуті. І єдиний критерій відбору абітурієнтів до зарахування має бути один — знання, засвідчені сертифікатами ЗНО.

Спеціально створеною юридичною групою було розглянуто та проаналізовано умови вступу до 73 вузів країни, що становить майже третину всіх існуючих. Вердикт двоякий — загалом правил дотримано, за винятком низки вимог, основних вимог! Тож якщо з подібною несправедливістю зіткнулися і ви, «опоритяни» закликають звертатися до них за безоплатною юридичною консультацією. Це можливо зробити електронним листом або по телефону «гарячої лінії» — 8 (044)-425-31-55.

На знімку: в коридорах приймальної комісії Харківського національного університету ім. Каразіна.

Фото В’ячеслава МАДІЄВСЬКОГО (Укрінформ).