Фракція БЮТ запевняє, що «фактично завершила» збір підписів з вимогою про проведення позачергової сесії

Однак, переконують комуністи, її проведення навряд чи можливе цього тижня. В інтерв’ю «Голосу України» депутат-комуніст Олександр Голуб заявив: «Не справа Президента скликати позачергове засідання Верховної Ради. Парламент — незалежна гілка влади». (Нагадаємо, глава держави через свій секретаріат озвучив вимогу до парламенту скликати позачергове засідання і ухвалити бюджет). «Це спеціальний крок Президента, спрямований на те, аби опозиційні фракції не взяли участі в цьому засіданні», — заявив депутат і не виключив, що проведення позачергової сесії можливе на початку серпня. Щоправда, комуністи братимуть у ньому участь, якщо Кабмін врахує усі соціальні пропозиції, в тому числі й від комуністів. Зокрема, стосовно відновлення пільг ветеранів, інвалідів та інших незахищених верств населення. А гроші, які Президент планував витратити на відновлення (будівництво) пам’ятників та меморіалів, фракція КПУ пропонує «передбачити на реальну допомогу конкретним людям».

«Ми готові скликати позачергову сесію. Але ми не будемо цього робити, як дехто заявляє, для піару чи для чергових суперечок та взаємних обвинувачень у сесійній залі», — заявив перший заступник голови фракції БЮТ у Верховній Раді Андрій Кожем’якін.

Однак, бютівці, за його словами, скличуть позачергову сесію Верховної Ради, якщо з парламенту буде відкликаний президентський законопроект про зміни до держбюджету на 2008 рік і «буде переконання, що для прийняття змін набереться необхідна кількість голосів народних депутатів». «Не прийняти найбільш нагальний і потрібний для держави закон, від якого залежить добробут суспільства, і при цьому піти на канікули — це вкрай безвідповідально», — вважає народний обранець.

Регіонали назвали ініціативу БЮТ черговим піаром, мета якого — показати, що лише прем’єр в цій країні думає про людей.

«У разі скликання позачергового засідання Верховної Ради з питань прийняття змін у держбюджет, Партія регіонів наполягатиме на першочерговому розгляді пакета соціальних законопроектів, — заявила заступник голови парламентської фракції ПР Ганна Герман. — Якщо коаліція проситиме про підтримку, вона повинна рахуватися з вимогами опозиції».

Водночас вона відзначила, що БЮТ не звертався до Партії регіонів із проханням розглянути ініціативу про проведення позачергового засідання. Ганна Герман нагадала, що регіонали наполягали на продовженні сесії на тиждень, із тим, щоб прийняти зміни в держбюджет. Вона також висловила сумнів у тому, що навіть у разі проведення позачергового засідання, коаліція знайде 226 голосів для прийняття змін у держбюджет.

А ось фракція «НУ—НС» готова голосувати за внесення змін до держбюджету-2008 як на черговій, так і на позачерговій сесії парламенту у разі врахування пропозицій Президента та фракції. Про це заявив лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко, повідомляє прес-служба блоку.

Депутат наголосив, що зміни до бюджету мають консолідувати гілки влади, а не створювати нові конфлікти. «Тому ми наполягаємо на збільшенні фінансування програми «Доступне житло», оборонного комплексу, агропромислового комплексу та низки соціальних програм», — заявив В’ячеслав Кириленко.

«Зміни до бюджету мають бути документом не Прем’єр-міністра, а продуктом спільної роботи Президента, уряду та коаліції», — додав він і нагадав, що «Наша Україна» сама ініціювала зміни до бюджету на 2008 рік і вимагала їх прийняття протягом останніх чотирьох місяців. «Мало того, ми постійно нагадували Прем’єр-міністру, що уряд згідно із законом мав внести поправки до бюджету ще до 1 березня», — додав він.

А депутати з Блоку Литвина готові в будь-який день вийти з відпустки і розглянути вкрай важливий документ для країни. «Ми — патріоти. Наші ідеї не підтримали: не розходитися доти, доки не приймемо зміни до держбюджету. Як тільки буде готовий хоча б один його варіант — коаліція, нагадаю, запропонувала два, — ми готові плідно попрацювати в парламенті, — повідомив народний обранець Валерій Баранов. — Мені вся історія нагадує анекдот: «Васю, смаж рибу». — «Риби немає». — «Ти смаж, риба буде».