Комітет з питань національної безпеки і оборони продовжить контроль за виконанням рекомендацій слухань щодо стану та перспектив подальшого розвитку оборонно-промислового комплексу.

Народні депутати зазначили, що органи центральної виконавчої влади не реалізували значну частину заходів, передбачених рекомендаціями, і вони залишаються актуальними для покращання діяльності ОПК.

Комітет зазначив, що Кабінет Міністрів, міністерства і відомства не виконали низку рекомендацій, спрямованих на прискорення реформування підприємств оборонно-промислового комплексу. Вони, зокрема, не зосередили науково-виробничий потенціал на виконанні завдань Державної програми розвитку озброєння і військової техніки на період до 2015 року та Державної програми підготовки виробництва і створення спеціальних технологій і матеріалів для виготовлення нового та модернізації існуючого озброєння і військової техніки до 2009 року.

Народні депутати наголосили, що органи виконавчої влади не забезпечили виконання законодавчих актів держави стосовно пріоритетного фінансування потреб оборони, наукової і науково-технічної діяльності у сфері ОПК, віднесення цього напряму до основних у бюджетній політиці держави.

Уряд та інші відомства, зазначили члени комітету, не забезпечили структурну перебудову та інноваційний розвиток космічної галузі, зокрема виконання вимог законів «Про Загальнодержавну (Національну) космічну програму України на 2003—2007 роки», «Про державну підтримку космічної діяльності щодо своєчасного та в повному обсязі фінансування заходів Національної космічної програми».

Було висловлено стурбованість зволіканням з проведенням ефективних структурних реформ в авіаційній галузі. «В результаті Україна втрачає свої позиції на ринках літакобудівної продукції в сегментах регіональної транспортної та спеціальної авіації, в яких ще донедавна визнавалася одним із лідерів», — зазначали народні депутати.

Комітет наголосив на тому, що за останні роки уряди України не внесли жодного законодавчого акта, який дав би поштовх призупиненню негативних процесів в ОПК. А «прояви системної кризи у сфері функціонування оборонно-промислового комплексу набули загрозливого характеру для національної безпеки і оборони та потребують вжиття невідкладних заходів як з боку вищого політичного керівництва держави, так і органів виконавчої влади на всіх рівнях».

За результатами обговорення комітет ухвалив рішення звернутися до Президента України з проханням розглянути питання про створення окремого центрального органу виконавчої влади з питань оборонно-промислового комплексу і військово-технічного співробітництва з іноземними державами та визначити його функції, зокрема в частині координації цінової політики під час здійснення спецекспортерами зовнішньоекономічної діяльності.

Кабінету Міністрів рекомендовано до кінця 2008 року внести на розгляд Верховної Ради пропозиції про внесення відповідних змін до чинного законодавства України, а також розробити державну цільову оборонну програму розвитку озброєння, військової та спеціальної техніки Збройних сил України на 2010—2015 роки, в рамках якої, зокрема, передбачити заходи до створення та будівництва багатофункціонального ракетного комплексу, корабля класу корвет і військово-транспортного літака Ан-70.

За повідомленням інформуправління Верховної Ради.