Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти планує розпочати свою роботу на третій сесії парламенту з проведення комітетських слухань на тему «Ефективність застосування законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав».

Цей захід проводитиметься на виконання рішення комітету від 16 квітня 2008 року «Про стан державного регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні».

Тематика слухань охоплює широкий спектр питань, що стосуються охорони авторського права і суміжних прав (твори науки, літератури, мистецтва, кінематографії, комп’ютерних програм, баз даних тощо), аналізу стану колективного управління правами, судових справ і правозастосовчої практики.

До підготовки до слухань створено робочу групу. До її складу ввійшли народні депутати, працівники секретаріату комітету, члени Консультативної ради з питань інформатизації при парламенті та Громадської консультативної ради комітету, науковці, представники громадських організацій, асоціацій, творчих спілок, юридичних фірм.

Передбачається, що частина підготовлених групою інформаційно-аналітичних матеріалів увійде до «Білої книги (Інтелектуальна власність в інноваційній економіці України)», робота над якою завершується.

Крім того, у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії з перевірки діяльності Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки та Фонду державного майна, який вніс голова комітету Володимир Полохало. Необхідність такої постанови зумовлена негативними явищами, зафіксованими у сфері інтелектуальної власності та інноваційної діяльності.