На півострові завершуються жнива

У Криму вал хлібних культур, як очікується, перевищить показники останніх років. Насамперед через збільшення на півострові посівних площ і, звичайно ж, сприятливу погоду. Міністерство аграрної політики Криму відрапортувало, що в автономії ранні зернові зібрано з 82 відсотків площ і намолочено 1 млн. 360 тис. тонн хлібних культур. Середня врожайність — 28,4 центнера з гектара, що також перевищує торішній показник. Схоже, поставлена мета — зібрати цього року 1,5 мільйона тонн зерна — цілком реальна.

Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).

Хочеш гроші — клей ріпак

На Хмельниччині жнива в області розпочались із ріпаку. Спека останніх днів буквально на очах підсушила його, тому аграрії поспішають якомога швидше скосити і обмолотити. Адже вигідна і не дуже примхлива у вирощуванні культура потребує надзвичайної уваги саме під час збирання. Досить невеликого дощу, щоб ріпакові стручки розтріскались і насіння висипалось на землю. А між тим синоптичні прогнози якраз і передвіщають подібний розвиток подій.

А попрацювати є над чим, адже засіяна рекордна площа — 117 тисяч гектарів. Поки що врожай зібрано із 20 тисяч. Найшвидші темпи — в Кам’янець-Подільському, Білогірському та Дунаєвецькому районах. Врожайність далека від рекордної — збирають у середньому по 19 центнерів з гектара. Однак пов’язують це з тим, що традиційно косовиця розпочинається із гірших площ. Тож великий ріпак ще попереду. Головне — встигнути його обмолотити.

Одночасно збирають і озимий ячмінь. Традиційно найвисоковрожайніша культура поки що дає в середньому по області 35 центнерів зерна з гектара. Хоча у Теофіпольському районі збирають і по 52 центнери з гектара, повідомляє наш власкор Ірина КОЗАК.

Дощі пшениці не допоможуть

Сподівання хліборобів Тернопільщини на високий врожай знову коригує природа. Область іще не встигла відійти від червневого буревію, як знову задощило, та ще й з градом, сильним вітром. Знеструмлено більше сорока населених пунктів, завдано шкоди посівам. Тим часом види на врожай дуже непогані. Скажімо, початок жнив у сільгосппідприємстві «Бучачагрохлібпром» засвідчив: озима пшениця обіцяє 70—80 центнерів з гектара, яра — 50—60, дуже добре вродив ячмінь. Це підприємство має власний елеватор, насіннєвий завод, тож раду собі дасть. А як бути іншим? — запитує наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА.